Laman

23 February 2012

Ah Taman Sepilok...

Celoteh Aku MamaGlam at 12:11 PM
Cerita ni: 
 Dah Lama rasanya tak pi taman Sepilok, Sandakan ni. Last pi pon time belajar form 5, tahun 1999. Sekarang ni dah tahun 2012. Ni pi pun time tahun lepas, 2011 masa balik cuti bulan 11 sebab adik mamaG nak kawen. Macam biasala tiap kali balik kampung harusss la tinggal rumah mak mertua dulu kan. Sebabnya dekat ngan epot Sandakan. 5 minit jew sampai umah dah. Tinggal 1-2 malam kat situ pastu balik rumah mak sendiri la pulak.

Memandangkan bosan, takda aktiviti time tu, Enchik Asben pun ajaklah jalan-jalan kat Sepilok. Bawak sekali mak mertua. Kesian dia duduk sorang-sorang kat rumah kan. Walaupun tak ada apa-apa sangat kat Sepilok tu tapi untuk kids, dorang enjoy jew. Terkejut tengok Orang utan tu, besaaaaaarrr sangat.. hahahahha... Time ni tak banyak gambar dapat snap sebabnya nak cepat-cepat round, hujan nak turun time tuh.

Bagi sesapa yang nak pi Sepilok tu, boleh la pegi. Ada bas yang masuk ke Sepilok ni dari jalan besar. Kalau nak naik keta sendiri pun boleh, adalah dalam 3km jauh masuke ke dalam dari jalan utama. Tapi yang bestnya kalau pegi pagi sebelum jam 9.30pagi. Ingat ya ibu-ibu bapa bapa , sebelum jam 9.30 pagi yaaa.. Sebabnya time ni kan, suasana on the way ke Sepilok tu yang kononnya 3km masuk ke dalam sikit tu, view dia memang sangat cantik, segar dan nyaman. Dengan pokok-pokok liar di tepi-tepi jalan di sepanjang jalan nak ke Sepilok tu, memang sangat-sangat nyaman dan hijau jew.. mamaG likeeee...

Lepas tu, kalau nak tengok orang Utan tu keluar pun ada time dia. so sangat-sangat la disarankan supaya datang kesepilok awal pagi sebabnya time Orang Utan keluar untuk makan lebih kurang jam 10 hingga 10.30 pagi jew. lepas tu dah masuk rumah balik tak pun pi merayap kat mana-mana kat hutan tuh. So tak dapat la nak tengok Orang Utan nanti. Kalau nak tengok lagi lepas jam 2 petang pulak. Tu mungkin time dia nak minum petang kut ataupun baru nak lunch. Huhuhuhu... Setiap pergerakkan kita di dalam hutan tu akan di perhatikan oleh pengawal, untuk pastikan kita selamat. Kut-kut la time tu ada Orang Utan yang merajuk ker bad mood ker, hah nak pi serang orang awam la pulak nak lepas geram konon kan, habis la kita.. huhuhuhu..

Pengawal ataupun kira renjer kat situ memang sangat friendly, okeh.. Korang tanya la apa-apa pasal Sepilok or Orang Utan. Konfem dorang dapat jawap punya la..






Wif Mak mertua ku..

Habis daun sepanjang jalan dorang ni cabut-cabut... Senyum jew renjer tu tengok..

0 berbalas bebelan:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wif Lurve ^v^

 

Si Mama Glam Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea