Laman

29 December 2012

Rumah Idamanku.. Kononlah..

Celoteh Aku MamaGlam at 5:39 PM
Cerita ni: 
1 berbalas bebelan

Bila ditanya pendapat mengenai rumah idaman yang macam mana yang mamaG suka atau nak beli kalau mamaG mampu or kaya, senang jew nak jawapnyer.. hehehe konfiden.. Okeh, kalau la mamaG ni berkemampuan or kaya la kan, mamaG suka dan nak beli rumah lot sebuah je yang setingkat je. Taknak yang bertingkat-tingkat even 2 tingkat pun mamaG taknak sebab nanti kalau dah tua, letih ooo nak turun naik tangga nak bersihkan rummah kan, pastu ada tanah sikit pun takpa, utk buat laman dan mini kebun gitu. Sebab mamaG suka suasana minum petang di laman rumah, buat gazebo or anjung sikit kat laman tu kan, bileh la duduk minum petang kat situ sambil menikmati suasana petang kan, apa lagi kalau ada anak kecik ke kan, boleh tengok dorang main-main sambil kita rehat-rehat kan.. Wahh, so heaven.

Bagi mamaG, biarlah rumah tu setingkat je asalkan tak penat turun naik tangga bila dah tua. yela cuba bayangkan bila kita dah tua, anak-anak pula dah besar, dah ada haluan sendiri dan kehidupan sendiri dan hanya akan balik bila bercuti perayaan, majlis keluarga dan bila rindu keluarga je. So selebihnya tinggal kita dan enchek Asben juga berdua kat rumah kan. Dan mamaG tak suka ada orang gaji. Bagi mamaG selagi mamaG mampun buat keja dirumah dan handle anak-anak, selagi tu mamaG nak buat semuanya. Of course la dengan bantuan enchek Asben kan. hihihihi syukur i have him.. Sebab bagi mamag biarlah macam mana kurang sempurnanya mamaG sebagai seorang isteri dan ibu, atleast semua tu mamaG yang lakukan dengan kederat dan tenaga mamag kan. Susah dan penat macam mana pun mamaG nak buat urusan pejabat, urusan rumah, urusan anak-anak, mamaG tetap nak buat semua tu. mamaG tak nak kehilangan moment dan pengalaman susah senang menjaga anak-anak dan menguruskan rumah tangga since mamaG ni wanita bekerja.

hurmmm, rasa macam dah lari dari tajuk je ni.. hahahaha.. neway, 'ada aku kesah!', nikan blog mamaG sukatilah kan nak buat tajuk lain, cerita lain kan.. hahahaha... mahap yeee.. dis is me and the way i am, wat to do kan.. hahaha.. mamaG suka lari dari tajuk.. wat ever cross my mind at that time, itu la yang akan mamaG ceritakan.. walaupun time tu tengah cerita benda lain.. hahaha..

so, back in track! Rumah mamaG nak memang simple dan sederhana jew. yang penting, keperluan asas mesti ada la. yang lainlain tu tak kisah, ada ataupun tidak. mamaG suka rumah yang sederhana, simple dan praktikal dan boleh maximakan penggunaan ruang..

tapikan itu semua kalau mamaG berkemampuan dan kaya kan. in real life of mamaG, mamaG tak kisah nak duduk rumah macam mana pun, asalkan selesa dan sederhana. lagi satu kan, mamaG suka rumah yang designnya kita boleh see through all bilik dan dapur dari ruang tamu.. biar dapur tu jauhnya 100-200meter dr ruang tamu, asalkan nampak ok la.. reason? tiada yg spesifik tp mamaG suka mcm tu. sebab walaupun mamaG kat ruang tamu, mamaG still boleh nampak wat's going on kat dapur tu, tak nampak semua ruang dapur pun, sikit pun jadi la.. wah, sense of penyibuk tu memang tinggi betul kan.. ekekeke...sebab tu mamaG suka rumah setingkat jew..

biar umah jauh ke depan jangan tinggi ke atas.. ekekeke.. dan tak mo la terlalu besar macam banglo ke, semi-D ke. terlalu besar pun tak larat jugak nak buat keja kan.. cuba bayangkan, rumah besar ala bango or semi-D, anak-anak pula keci lagi or masih sekolah la kan, memang naya la nak mengemas rumah kan. tambah pula mamaG tak suka ad orang gaji kan, yela tak privasi bagi mamaG dan hilang pengalaman jadi real mom n wife gitu (konon!).. dah abis kemas ruang kat ujung, kat depan disepah pula oleh anak-anak kan, dah kemas depan, disepah pula kat laman rumah, dah kemas laman rumah, sepah pula kat dapur, hah berapa kali nak ulangkemas tempat yang sama dalam 1 hari? letih kan? tu baru bab mengemas, belum lai bab menyapu dan mop lantai kan.. hah memang patah la pinggang.. hahahaa.. So, kenapa nak cari rumah yang besar tapi menyeksakan kita in the end kan.. memanglah utk keselesaan (a bit kebanggaan maybe), dan mampu kan, tapi macam mamaG fikirkan fikirkan juga demi diri sendiri yang nak kene maintain jaga rumah tuh.. taknak la dah tua nanti free-free je bayar kat org gaji semata-mata nk bersihkan rumah kan, baik guna duit yang banyak tu utk spend time dengan famili kan.
gantikan masa sibuk kita dipejabat tu dengan spend time dengan kids kan.. Yela, kita ni kan berkerja, masa yang kita luangkan utk anak-anak juga kurang. balik keja, lambat dan penat dah. pastu dah siap-siap utk masak, makan, rehat, pastu dah tidur sebab besoknya kene bangun awal sebab nak elakkan jam, nak hantar anak ke taska/sekolah. So, agak-agak berapa banyak masa yanada utk buat aktiviti bersama dengan anak-anak. memang susah, memang penat. tapi itulah cabaran ibu bapa bekerja zaman sekarang ni dalam membesarkan anak-anak dan menguruskan keluarga.

sebab tu mamaG tak nak rumah yang terlalu besar utk mamaG  dan keluarga. mamaG tak nak anak-anak mamaG hidup dalam dunia sendiri tanpa mementingkan nilai kekeluargaan. yela, zaman sekarang ni kan zaman gadget, internet. budak-budak sekarang ni, memang cepat pandai dan absorb apa disekeliling dorang.  so, mamaG taknak anak-anak mamaG dok terperap dalam bilik buat keje sendiri yang kita sendiri pun tak tau dorang buat apa sebab dah terlalu sibuk dengan urusan kerja, keluarga dan diri sendiri. tanpa fikir keperluan rohani dorang kan. biarlah dorang sibuk dengan dunia fantasi ke apa ker, asalkan dorang ada di depan mata mamaG. mamag nampak apa dorang buat. main game ker, surf internet ke, belajar ker, main ker, biar depan mata mamaG.. sebab tu rumah sederhana dah cukup dah..

bagi mamaG, semua ni mamaG buat sebab mamag tak nak anak-anak mamaG rasa apa yang mamaG dan adik-adik rasa waktu kecil dulu. mamaG nak anak-anak tau yang Ayah dan Umi dorang insya Allah akan sentiasa ada dan mendengar apa saja luahan/masalah mereka. beri perhatian dan kasih sayang tak kira sibuk macam mana pun, paling penting bagi mamaG ialah menjadi kawan baik kepada anak-anak mamaG.

so, kesimpulannya, mamaG suka rumah sederhana dan selesa, tu jew.. tadak nak demand-demand okeh.. fikirkan bila dah tua nanti macam mana nak urus rumah yg besar tu kan.. hehehehe..

korang pula macam mana? suka rumah macam mana?

Mentally Stress but Syukur

Celoteh Aku MamaGlam at 4:10 PM
Cerita ni: 
1 berbalas bebelan
Hari ni agak kurang sihat tapi kena gagahkan juga la diri tuh. Ekceli, dah beberapa hari dah mamaG ada tanda-tanda tak sihat pun tapi buat-buat tak layan gitu. Tapi semalam dah memang tak tahan dah lepas balik dari keja tu. Balik, rehat, makan ubat dan rehat, tidur. Tetapi, tak dapat nak tidur sangat sebab si Rayyan pula kene demam panas tiba-tiba pagi semalam. Apa lagi, seperti kebiasaan budak kecik, pasti akan meragam la. Tak kira la time tu kita tengah sakit ker, penat ker, sibuk buat keja rumah ker, masak ker, watever la, mesti nak Umi dia jugak la time tu wif no excuses. Argh, kadang tu stress juga tapi kena juga layan kan dengan penuh sabar dan kasih sayang, sekali sekala terlepas juga marah tu.

Beberapa minggu ni mamaG kurang dapat tidur, sebab bergilir menjaga anak yang sakit demam panas. Minggu lepas si Irfan kena demam panas. hampir seminggu la jugak. Yang tambah penat tu, si Irfan tu bila sakit, semua nak Umi dia buatkan, tak nak Ayah dia buatkan. So, tak kiralah kalau time tu mamaG tengah masak ke, sibuk layan adik dia ker, si Irfan tu tetap juga nak Umi dia buatkan apa saja yang dia mau.. Nak kencing, nak Umi dia temankan, nak mandi, nak Umi dia mandikan, bila nak minum susu nak Umi dia yang buatkan, bila nak tidur nak umi dia tidurkan, nak makan nak Umi dia suapkan. hah kan mentally stress tu.. hihihii...

Lepas je si irfan tu baik dari demam, si Rayyan pula demam panas. Hah, bila si Rayyan yang demam panas, memang buatkan mamaG agak mentally stress la. mamaG tak kan dapat bergerak or buat apa-apa. Even nak makan ker, kencing ke, mandi ker apatah lagi utk buat keja rumah. Konfem tertangguh but keja.  Ditambah lagi, mood si Rayyan ni akan jadi very the swing2 dan akan effect seisi rumah. hahaha.. Sdok emalam dah la tak dapat nak tidur sangat, sebab Rayyan meragam demam panas. Badan dia memang panas gila semalam. Sepanjang malam mamaG dok tuam dengan tuala basah kat badan dia. Kesian dia.

Memang mentally stress nak handle kids yang sedang sakit bila kita time tu pun tengah sakit juga. Very very the very stress okeh. But, disebalik tu semua mamaG bersyukur sebab inilah masanya kita akan menjadi very very rapat dan full of love dengan anak-anak. Masa ni juga kita akan jadik parent yang very very pro, full of love in every way, quality time wif kids akan lebih diutamakan. Time ni jugaklah kesabaran kita sebagai parent akan diuji. Bila perkara melibatkan anak-anak, kita akan terlupa sekejap keadaan diri kita demi menjaga dan melayan keperluan anak-anak kita.

Terima kasih dan syukur Ya Allah kerana menguji kami agar kami boleh belajar dari kesilapan dan memperbaiki diri agar menjadi ibu bapa yang lebih baik kepada anak-anak kami.

03 December 2012

Cara Nak Gunakan Lotion Fellina Inchloss

Celoteh Aku MamaGlam at 6:38 PM
Cerita ni: 
2 berbalas bebelan
Okeh ni mamaG nak kongsi sikit cara penggunaan Fellina Inchloss ni. Cara nak sapu la. Ni mamaG dapat daripada rakan FB ni. So mamaG kongsikan kat sini untuk info semua yek especially yg gunakan Fellina Inchloss ni yew.

Cuma mamaG macam konpius sikit la. Ada seller yang bagitau sapu lotion ikut arah jam (macam dalam gambar ni), ada yang bagitau sapu ikut arah lawan jam. Fenin juga, tak tau mana satu.

But watever it is, mamaG ikut suka hati je nak ikut jam ke, ikut lawan jam ke, tanak ikut jam sapa2 ke, mamaG sapu ikut suka janji kene bahagian yang nak dihapuskan tu. hehehe.

So, selamat berlotion.


Resepi Macam Mana Nak Buat Durian Crepe.

Celoteh Aku MamaGlam at 11:08 AM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan
Salam semua, wah pepagi ni tetiba opis mate tanya lak kat mana nak beli durian crepe ni. Mak ai, dah lama mamaG nak try beli dan makan benda tu tapi ntahlah kenapa la mamaG tak terbeli-beli jugek. huhuhu..

Sekarang ni kan tengah hot pasal Durian Crepe ni kat FB, blog dan market. Mak ai.. Teringin tapi usaha nak beli tu tak ada la pulak.. hohoho.. (alasan!).

Sekalinya, mamaG pon gi la google kat blog masakan yang amamG selalu terjah tu kalau ada apa2 yang mamaG teringin nak makan dan buat buat sendiri kan. mamaG singgah kat blog Kak Ita, rakan blogger yang sangat rajin menhidangkan macam-macam resepi yang sedap-sedap mamaG cakap luuu.. Gi la jenguk. Terima kasih Kak Ita sebab sudi berkongsi resepi Durian Crepe ni. Teringin nak cuba sendiri memandangkan mamaG membayangkan yang di dalam peti ais mamaG masih ada lagi barang-barang utk baking yang belum sempat mamaG habiskan.

Hah, bagi korang terliur sikit. (amamG pun dah terliur dah tengok ni..)

Gambar pinjam daripada Kak Ita (makaseh)

Ok ye murid-murid sekalian, macam korang juga, mamaG ingatkan susah nak buat crepe ni, tapi selepas bertapa di blog Kak Ita pasal nak buat crepe ni, rupa-rupanya ianya hanyalah susah di dalam minda jew.. hohohho.. Tak paham maksud mamaG? hah lupakan jew.. Rupanya senang jew nak buat crepe ni..

Camna tu? Camna tu???...

Bahan-bahan utk crepe:

250g tepung gandum
500ml santan
3 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pandan emulco
1 sudu teh pewarna hijau

Cara buat crepe:

Campurkan kesemua bahan-bahan crepe tadi, gaul rata di dalam bowl, then blender-kan hingga sebati dan halus. Kemudian, tapiskan adunan yang sudah di-blend-kan tadi tu. 

Panaskan kuali non-stop, then calitkan sedikit minyak/majerin, kendian tuangkan sesenduk kecil adunan crepe tadi. Ratakan nipis.

Crepe ini tak perlu ditrbalikkan, cukup sekadar adunan di bahagian atas tu dah kering, kendian bolehlah di angkat dan sejukkan. 
   

Bahan-bahan utk filling Durian

1 cawan non-diary whipping cream
beberapa ulas durian


cara buat filling durian:

Pukul whipping cream sehingga kental di dalam mixer, letakkan ditepi
Pisahkan isi durian dari bijinya, lumatkan sedikit, letakkan di tepi


Cara nak buat Durian Crepe Pula:

Ambil 1 keping Crepe letakkan di atas pinggan. 
Letakkan sesudu whipping cream di tengah-tengah crepe.
Kemudian, letakkan isi durian yang dah dilumatkan di atas whipping cream,
Kemudian, balut/lipat crepe tadi.
Simpan kat peti ais utk make sure whipping cream tadi maintain kental.

*dihidangkan sejuk-sejuk pun sedap.
*warna crepe ikut suka la ya. Kalo suka pink, tukar je pewarna tu kaler pink. Nak kaler-kaler pun boleh, ikut suka korang, janji korang happy!

Cara buat Durian Crepe daripada Kak Ita

Sumber Resepi dan gambar: Kak Ita (Tq Kak Ita)
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wif Lurve ^v^

 

Si Mama Glam Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea