Laman

31 December 2010

Petang yg sejuk on 31st

Celoteh Aku MamaGlam at 3:13 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan
Salam semua.

Salam percutian akhir tahun. Wah,ni mesti highway kt luar jem kan.ahaks. mesti ramai yg plan balik kg, kan. Takpon, time i la kn paret semua dok sibuk wat last prep utk anak2 yg akan stat skool mggu depan kn. Kalau PM x umumkn cuti pn, rasanya ari mmg ramai rasanya yg akn amik cuti sbb nk bli buku2 anak semua tu kn.

MamaG ari ni dok uma jer, x rasa acam nak p mana2. Nk rehat n hv a hepi kualiti time ngn my lil hero. Kalau nk jln pn mgkn bw c abg i p mandi pool je kut. Kaau p mall ke apa, tu mesti sesak rami orang. Rimas!

Malam i pula, opiz enchek hubby ada wat bbq countdown malam ni. Ok la tu. Kononnya siap ada wat program game utk budak 2 main. Mmm, ok a tu, c abg le join. MmaG blh mkn! Ayoyo! Ni mcm blh gumuk la.

Tapi takpa, mggu depan insya Allah, mamaG nk stat ganti posa yg sebulan tu. Huhuhu. Moga2 dipermudahkan Allah swt. Tambahan, mamaG kan tgh berusaha bagi c adik fully breastfeeding. Chaiyok chaiyok!

Ok la, xnak bbel pjg2, nk join enchek hubby n my lil hero tdo dulu. Boring pula sorang2 tgk tv. Nnt kita bebel lagi. Babai.

Newbie Addiction..

Celoteh Aku MamaGlam at 10:03 AM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

 

 

Wow… Newbie baruku… adoiyai, mende ni wat aku eksaited n takleh nak konsentrat wat mende lain, selagi tak khatam explore phone baru nih… huhuhu, tu diaaa..  HTC HD2.. phone ni mcm iphnoe jugak le lbh kurang.. cuma dia ni hp windows mobile ala mcm PDA tu.. PLUS ada 2 ROM!!!  i like!!

Dengan 2 ROM macam2 mamaG leh wat.. ada 2 platfrom.. kejap  make the phone jadik windows mobile utk wat keja2 opis ke mende kar, yg leh support windows applications dan sewaktu dengannya (nak wat keje opis kat opis la kan.. haha).. dan 1 lagi, mamaG le wat hp tu support ROM lain… so far ni, mamaG guna Android 2.2.. hah, best gilak.. kejap2 pakai windows mobile mcm org lain tu, ala mcm PDA tuh kan, kejap2 kang tukar plak p macam iphone tuh.. hahaha.. suka hati den la kan…

macam2 ada.. macam2 boleh wat guna android nih.. nak install game ker, apa2 ker, semua d hujung jari jer, just guna applikasi MArket kat phone tu bila switch to Android.. Kat windows mobile pun boleh jg, kat aplikasi Windows Market.. dan ianya F.R.E.E. O.F C.H.A.R.G.E! Wah gitu kan, macam promote produk gitu kan..

tapi seriously, memang berbaloi dapat hanpon nih.. huhuhuhu… nak upgrade ker, update ker memang best! rasanya htc hd2 jer yang ada 2 ROM platform kut.. kalau rasa tanak pakai ROM android atau versi adroid yg ni tak best, leh tukar ke ROM android versi lain ataupun tukar nak guna ROM hp lain, macam htc desire ker. hah, tengok2 dah sama macam hp htc desire hd, padahal hp htc hd2… huhuhu..

just hack jer ROM tuh.. C&P jer..

harga pun, murah skit daripada iphone series tapi applikasi dalam hp ni memang lebih kurang iphone jer.. apa yang iphone ade, dia pon ade gak.. n more upgrade skit.. huhuhu, jgn mare yer iphoners yg lain..

yg mamaG suka sgt tuh, skrin dia bagak besar! 4.2” kalau tak silap.. hah, hambik ko puas ati amik gambar sendiri kan..

skang ni lak, hubby mamaG lak addicted main PSP.. hp htc hd2 mamaG ni leh bertukar! jadik PSP!.. hihihi.. apa lagi main street fighter la.. best gila, sebiji rupa PSP yg jual kat luar tu.. tambah pulak skrin besar kan, puas ati main game..

tapi ada 1 part yg lam hp ni mamaG suka dan terngagah macam jakun kan, htc hd series dan htc desire series ni, kita leh detect hp kita ilang katner DAN  boleh format hp kte tu bagi blank langsung atau block hp tu melalui komputer jer, online kt htc web.. mamaG dah try dah.. memang terjakun kejap mamaG ni.. sebab, kat lam hp ni ada internal satelite.. GPS pun gn satelite jer tak ya nak network connection lu kt hp tuh.. lagikan, hp mamaG blh jadi router wifi guna hotspot wifi kat lam hp tuh.. so, dr hp mamaG leh kongsi ramai2 untuk masuk internet…

skang ni kan, malam jer, mmg enchek hubby n mamaG memang ngadap internet la. enchek hubby ngan ipad dia, mamaG ngan hp n si irfan lak bukak laptop tgk ultraman dia kat youtube.. si adik lak????.. dah ditidokan terlebih dahulu.. kalau tak…… huhuhuh…

wah, semangat gilak cerita pasal hp ni kan, tak sedar dah panjang cerita mamaG nih.. ok lar.. cerita lebih2 pun kang termengarut la pulak kan.. pa kata kalau ada masa korang semua p kedai hp tengok n test sendiri htc hd2 nih..

okies, adios!

30 December 2010

Sekadar update…

Celoteh Aku MamaGlam at 4:06 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

 

Salam semua,

wah lama betulkan mamaG tak update blog kan.. tengok tu dah berhabuk n beranak pinak dah sang spider.. huhuhu.. mesti ramai kawan2 blog yg lain tanya kemana la mamaG ni menghilang kan..

Ala, mamaG ade jer kat cni.. nak kata cbuk tu, biasa la kan selagi baby Rayyan masih kecik kan.. tak pernah nak menang tangan. Manjanya berlebih-lebih gitu kan.. nak wat keja rumah pon payah.. Sian Enchek Suami kena tolong kat umah.. huhuhu, terima kasih enchek Hubby! i lop u berry berry the berry much!..

Walaupun, blog mamaG tak update, tapi mamaG selalu jer blogwalk kat blog kawan2 blog mamaG.. cuma kadang tak tinggal jejak pun.. baca entry mana yg sempat, baca perkembangan cerita kawan2 blogger lain.. mana boleh lupa geng blogger mamaG kan kan kan… kalau bukak blog mamaG, mesti bukak gak blog kawan2, kalau tak bukak blog mamaG, mesti nak bukak blog kawan2 blogger lain.. huhuhu, dah terbiasa..

dalam beberapa minggu tak meng-update blog ni, macam2 hal jadik.. tapi macam tak berapa nak cerita la pulok.. hhihihi, laen kali je la..

TAPI.. yang pastinya, sekarang ni mamaG macam addicted dengan e-book.. hihihi.. sibuk dok google psl ebook.. nak download ebook psl macam2.. skang ni ntah apa hangin dalam badan suda masuk, gila nak baca ebook.. takpa la kan, digest ilmu la pulak kan..

Tapi agak frust sedikit sebabnya, tak byk dpt download ebook cerita-cerita best utk bacaan..  mana nak carik lagi yer kat internet nih?… takpa, usaha pasti berjaya.. cewahh.. gituu kan..

ok la, mamaG nak sambung jejak ebook jap..

Go bebe Go!

Celoteh Aku MamaGlam at 12:20 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

 

Rasanya semalam rakyat Malaysia memang betul-betul hepi dgn kemenangan pasukan bola sepak Malaysia time lawan Indonesia… Pagi ni, datang opis jer, tak sempat lagi pun duduk n letak handbag, semua dok sibuk cakap pasal kemenangan pasukan kita..

 

Dan opkos, seperti kebiasaan, mamaG memang selalu jer jadik orang yg paling lambat tau gosip kat opis, kononnya, PM kita telah umumkan pagi tadi yang 1Malaysia akan bercuti sempena kejayaan pasukan kita.. Wahh, cuti peristiwa gitu kan..

Tahniah, buat pasukan bola sepak Malaysia… Bangga kejap mamaG.. Padahal mamaG ni bukan jenis suka tengok game bola pon..

Ingat lagi semalam masa kat uma time siaran langsung, hubby bukak tv1 tgk game tuh.. Jiran mamaG yang kat bawah umah tuh orang indon… kuat gila dia jerit2 sorak pasukan negara dia.. semangat waja betul lah.. aahahaha…

Bangga jugak la dengan team Malaysia nih, bukan apa, dorang ni mampu kawal perasaan dan teruskan fokus dengan lathian dan game.. Yela, takut woo, baca kat news semalam kan, pasukan kita kena ganggu oleh penyokong fanatik indonesia yang tak puas hati dengan team kita gara-gara pasal laser tuh.. siap wat kain rentang lagi.. sampaikan pasukan kita terpaksa guna khidmat pegawai keselamatan lagi…

mamaG doa2 jugak, moga2 tadak apa2 la jadik kat pasukan malaysia kan.. dan dorang ni terus dapat fokus.. mesti dorang ni tertekan kan masa kat indon tu kan.. stress kan…

Tapi alhamdulillah, kemenangan berpihak pada kita juga kan.. dan kami Rakyat Malaysia jugak pun dapat CUTI  jg daripada PM Malaysia.. huhuhuhu, best best best.. Cuti dah la dah abis kan, nak cuti akhir tahun tak dapat… alhamdullilah, PM kasik cuti free.. hahahaha… TQ PM, TQ pasukan harimau malaya!

Teruskan prestasi…

24 December 2010

Breastfeeding Mothers @ Overseas

Celoteh Aku MamaGlam at 3:43 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

(Special thanks to Fei Ru and Siaw Fui for sharing their experiences with all breastfeeding moms.)

Breastfeeding while travelling is not a ‘mission-impossible’. We would like to share our experience of bringing EBM back to Malaysia from overseas trips, to countries like Taiwan, Laos, Thailand, Indonesia and Singapore with other mums.

 

• What do you need?

A set of good breast pump, breast milk storage bags / container & accessories, good quality cooler boxes (recommended 1 big and 1 small), ice bricks, some thick towels and most importantly - positive mindset. Manual (or battery operated) pump is recommended, as an electric outlet is not always available especially in toilets – most of the time this is the only available place to express.

 

• How to choose the right cooler box?

It depends on the quantity of EBM you can express daily. For example, if you can get 8oz of EBM every 4 hours, within 24 hours you will have 48oz of EBM / approx. 1.45 L. Multiply with the number of days per trip (the longest that you are expecting), e.g. 5 days, then in total about 7L of EBM. This means, you need a cooler box with a capacity of more than 7L, say around 9L to allow space for ice cubes.

Get a good quality cooler box with better insulation and with wheels if possible as stored EBM can be heavy, easily more than 10kg. It is recommended to have 2 cooler boxes, 1 big and 1 small. Use the big box to store frozen EBM at the hotel and for transporting EBM at the end of the trip and the small box for daily use. You can keep the small cooler box in the bigger one but get a much larger cooler box if you plan to do so.

 

• How to store the EBM?

We recommend using pre-sterelized breast milk storage bags. Pump directly into the storage bag, seal it and label the date, time & name. Use a holder or small container to hold the EBM upright to prevent leakage. Use the small cooler box to keep fresh EBM when you are out from hotel. Line the cooler box with ice bricks and keep your EBM & breast pump (in a separate zipper bag) in the cooler box. Do not leave the cooler box in the car under the hot sun. Top up ice cubes from time to time.

 

• Where and when to express?

Be ready to express anywhere like the toilet, an empty room or even in a car. Have a flexible pumping schedule. Express whenever there is a chance.

Important tip for expressing in the aircraft’s toilet while on-board: express when other passengers are having their meals. You should then have about 30 min to use the toilet undisturbed. Inform the cabin crew that you need to occupy the toilet for some time and ask them to serve your meals later.

 

• How to keep the EBM in hotel – freeze or chilled?

It is easier to handle and transport frozen rather than chilled EBM. Freeze as much EBM as possible and keep in the large cooler box. Only chill those expressed within 12 hours before departure so theres less chances of leakage.

In the hotel, you can ask (or rather insist) to freeze and store your EBM in the hotel's bakery freezer room or ice-cream chest freezer. Allow at least 12 hours for EBM to freeze completely. Those you express within 12 hours prior to departure can be chilled in the room's fridge/ minibar. If the room does not have a fridge/ minibar, you can keep them in the hotel’s chillier - just make sure they only store fruits & dessert, not meaty stuff. Alternatively, you can check with the hotel whether a fridge (1-door or 2-door) is available specifically for hotel guests.

 

• How to ensure EBM is safe in the hotel’s freezer?

Get a box from the hotel (since you store EBM in bakery freeze, there should be cake boxes available) or any plastic bag and ask the hotel staff to write your name, room number as well as “Breast milk inside - do not move” – all in their local language outside the box or on a piece of paper to attach on the plastic bag. Whenever you enter the freezer room, always inspect the condition of the box / plastic bag / EBM to make sure no one has touched it. Always insist to bring in/ add in the EBM by yourself, even if you have to be escorted by the hotel staff.

 

• How to sterilise the breast pump while travelling?

You only need to sterilise once or twice a day when you are in the hotel. Here’s how:


1. Sterilising tablet. You can use the sterilising tablet and soak the pump & accessories in the small cooler box.


2. Boiling. Ask the hotel for big electric kettle, big enough for you to put in the pump and boil it.


3. Anti-bacteria wipe. You can clean the pump with the anti-bacteria wipe from Medela, specially designed for cleaning the pump with no water and followed by soaking in hot water in the small cooler box.

 

• How to transport the EBM from foreign country back to home?

Before checking out, you’ll need to remove the frozen EBM from the freezer and wrap EBM individually with paper towel (or old newspaper / document paper). Then, line the large cooler box with ice bricks (available from Coleman which can be cut into shape / size of your cooler box). Line a thick cloth towel around the ice bricks, and put in the wrapped frozen EBM. Cover the EBM with another layer of thick towel and add more ice on top of the towel to fill in the space. The ice can be easily obtained from the hotel/restaurant.

Don't put the chilled / fresh EBM together with the frozen EBM as this will thaw the frozen ones. You can put the small cooler box (with chilled / fresh EBM) inside the large one (with frozen EBM) so they are separated but you only have one cooler box to carry.

Try to negotiate to allow carrying the cooler box as your hand luggage. Usually they will allow upon knowing you have ice in the cooler box, as they don't want to risk wetting / messing the other luggage. This way, you can remove the ice water and add more ice to the box while you are flying.

 

• Any custom/security issues in bringing the EBM through airport security?

In some countries like New Zealand and Australia, it does get a bit more difficult as they don't allow 'unprocessed food' to enter. So, just pump and dump when you are entering the countries to avoid any unpleasant experience, and only bring back whatever you express inside the countries. The rules are only applicable for ‘enter’ not for ‘exit’.

Other countries in our region like Taiwan, Singapore, Laos, Thailand etc should be ok. At the most, you will be questioned after they x-ray the cooler box. Just tell them that it is to store your breast milk. You can also tell them these are 'for medical purpose'. That's right, isn't it? If we don't express we will be sick with blocked ducts or mastitis.

21 December 2010

Doa Awal & Akhir Tahun Islam

Celoteh Aku MamaGlam at 8:12 AM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

 

Walaupun dah terlambat , tetapi tak salah kan kalau nak kongsi.. moga-moga dilain tahun kita dapat mengamalkannya.. insya Allah..

 

 

Doa Akhir Tahun 1431H- 6 Disember 2010 (Isnin)
(Di baca pada sebelum azan maghrib)

Barangsiapa yang membaca doa akhir tahun ini, maka syaitan akan berkata:
"Hampalah kami di sepanjang tahun ini".

awal

 

Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.

Wahai Tuhan! wahai yang Maha Pemurah! wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.

Doa Awal Tahun 1432H – 6 Disember 2010 (Isnin)

(Di baca pada selepas azan Maghrib)


Barangsiapa yang membaca doa awal tahun ini, insya Allah dirinya akan terpelihara daripada gangguan dan godaan syaitan di sepanjang tahun tersebut.

 

 

akhir

 

Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

20 December 2010

Kesedaran tika ma’al hijrah.

Celoteh Aku MamaGlam at 12:08 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

 

oui

Di awal tahun baru hijrah,
Ku sujud menghambakan diri pada-Mu,
Hati terus merintih mengenangkan dosa lalu,
Kotornya diri dengan maksiat dan noda,

Lemahnya jiwa berdepan dengan dunia,
Lalainya diri dari mengingati-Nya,
Astaghfirullahal 'adzim....
Banyaknya kekurangan diri,
Ampuni hamba-Mu ini Ya Allah.

Aku sedar,
Jiwa yang tandus taqwa,
Terdorong lakukan apa sahaja,
Sanggup menentang arus kehendak Ilahi,
Yang difikir hanyalah untuk kepuasan diri,
Maka, apabila dosa telah larut,
Gelaplah hati, kotorlah jiwa, murunglah diri,
Itulah fitrah sang pendosa,
Yang leka dari pencipta-Nya.

Namun, bila iman hadir di jiwa,
Mata hati mula bekerja,
Baru kusedar, betapa diri jauh dari-Mu Tuhan,
Asyik sibuk untuk dunia,
Hinggakan solat sering kutunda,
Al-Quran pun malas dibaca,
Lidahku kotor dengan kata-kata dusta,
Mata ini tak kujaga dari perkara dosa,
Telinga ini mendengar apa yang tak sepatutnya,
Kaki ini sering melangkah ke tempat lagha (lalai).

Ya Allah,
Jauh sekali diriku dengan peribadi kekasih-Mu,
Kau ya Muhammad teladan terbaik bagi seluruh umat,
Ingin sekali aku mencontohi peribadimu, Rasulullah
Meskipun dirimu suci tanpa dosa,
Solat malam tidak pernah kau lupa,
Munajatmu di tengah malam jadi rutin harian,
Pengharapanmu pada Tuhan terlalu tinggi,
Sedang aku???
Seorang hamba yang penuh dosa....
Solat fardhu pun kurang dijaga,
Apatah lagi solat malam sepertimu, Ya Nabiyallah.

Sungguh,
Aku ingin berubah,
Menjadi seorang hamba-Mu yang taat,
Aku takut akan azab kubur,
Aku gerun dengan dahsyatnya neraka-Mu,
Dan kurindukan nikmat syurga.

Jadi,
Kupohon padaMu wahai Tuhan,
Campakkan ke dalam hati ini niat yang tulus,
Ingin sekali aku berdiri di hadapan-Mu dengan jiwa yang tunduk,
Ingin sekali aku rukuk pada-Mu dengan hati yang pasrah,
Dan ingin sekali ku sujud ke hadhrat-Mu dengan penuh kehambaan,

Ya Rahim,
Sucikan hatiku dari sifat munafik,
Sucikan amalku daripada riyak,
Sucikan lidahku daripada dusta dan mataku dari khianat,
Jadikanlah diriku seorang anak yang soleh dan solehah,
Yang bisa mendamaikan hati Ummi dan Abiku,
Jadikanlah diriku seorang mukminin solihin,
Kerana mukminin solihin itu cantik keperibadiannya.

Dan...
Kurniakan aku kesabaran untuk menunaikan ketaatan pada-Mu,
Anugerahkan aku kesabaran dalam meninggalkan maksiat pada-Mu,
Jadikanlah hati ini hati yang sentiasa mengingati-Mu,
Agar dapat ku miliki sekeping hati yang tenang,
Jauh dari hasad dengki dan kepalsuan dunia,
Hadirkanlah cintaku kepada-Mu mengatasi segalanya,
Agar Kau temukan hati yang terbaik buat diriku.

Moga dapat kukecapi, kebahagiaan yang hakiki,
Suatu hari nanti.....Amin ya Rabbal A’lamin.

Kehebatan Syurga

Celoteh Aku MamaGlam at 10:05 AM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

 

Allah menciptakan perkara-perkara yang luar biasa indah dan nikmatnya kepada orang-orang yang bertaqwa sehingga menurut Nabi Muhammad s.a.w. di syurga itu terdapat apa-apa yang belum pernah dilihat oleh mata dan didengar oleh telinga serta tidak pernah pula terlintas di hati manusia.

Berikut adalah beberapa ayat Al-Quran tentang kehebatan syurga Allah SWT :

"Perumpamaan syurga yang dijanjikan kepada orang-orang yang bertaqwa ialah (seperti taman); mengalir sungai-sungai di dalamnya; buahnya tak henti-henti sedang naungannya (demikian pula). Itulah tempat kesudahan bagi orang-orang yang bertaqwa, sedang tempat kesudahan bagi orang-orang kafir ialah neraka." (Surah Ar-Ra'd; 35)

"Kedua syurga itu mempunyai pohon-pohonan dan buah-buahan." (Surah Ar-Rahman; 48)

"Di dalam kedua syurga itu ada dua buah mata air yang mengalir." (Surah Ar-Rahman; 50)

"Di dalam kedua syurga itu terdapat segala macam buah-buahan yang berpasangan." (Surah Ar-Rahman; 52)

"Mereka bertelekan di atas permadani yang sebelah dalamnya dari sutera. Dan buah-buahan di kedua syurga itu dapat (dipetik) dari dekat." (Surah Ar-Rahman; 54)

"Di dalam syurga itu ada bidadari-bidadari yang sopan menundukkan pandangannya, tidak pernah disentuh oleh manusia sebelum mereka (penghuni-penghuni syurga yang menjadi suami mereka), dan tidak pula oleh jin." (Surah Ar-Rahman; 56)

"Di dalam kedua syurga itu ada dua buah mata air yang memancar." (Surah Ar-Rahman; 66)

"Di dalam syurga itu ada bidadari-bidadari yang baik-baik lagi cantik-cantik." (Surah Ar-Rahman; 70)

"Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal soleh, bagi mereka syurga-syurga yang penuh kenikmatan..." (Surah Luqman, 8)

"Dan dimasukkanlah orang-orang yang beriman dan beramal soleh ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya dengan izin Tuhan mereka. Ucapan penghormatan mereka dalam syurga itu ialah "salam"" (Surah Ibrahim; 23)

"Mereka tidak mendengar perkataan yang tak berguna di dalam syurga, kecuali ucapan salam. Bagi mereka rezeki di syurga itu tiap-tiap pagi dan petang." (Surah Maryam; 62)

"Berlumba-lumbalah kamu kepada (mendapatkan) ampunan dari Tuhanmu dan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang beriman kepada Allah dan rasul-rasul-Nya. Itulah kurnia Allah, diberikan-Nya kepada siapa yang dikehendaki-Nya. Dan Allah mempunyai kurnia yang besar." (Surah Al-Hadid; 21)

"Di syurga itu mereka memperoleh buah-buahan dan memperoleh apa yang mereka minta." (Surah Yasin; 57)

"(Bagi mereka) syurga 'Adn mereka masuk ke dalamnya, di dalamnya mereka diberi perhiasan dengan gelang-gelang dari emas, dan dengan mutiara, dan pakaian mereka didalamnya adalah sutera." (Surah Fathir; 33)

"....Syurga itu sebaik-baik tempat menetap dan tempat kediaman." (Surah Al-Furqan; 76)

Ya Allah, anugerahkanlah kepada kami syurga-Mu dengan rahmat dan kasih sayang-Mu. Jadikanlah kami hamba-Mu yang beriman dan bertaqwa. Kami teringin menemui-Mu di syurga. Ampunkahlah dosa-dosa kami.

05 December 2010

HUKUM PENYUSUAN

Celoteh Aku MamaGlam at 11:19 AM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

Sumber: DuniaSusuIbu.com

 

Para fuqaha’ berpendapat bahawa penyusuan wajib ke atas ibu.

Tetapi apabila seseorang ibu itu telah bercerai dan tamat iddahnya, pihak berkuasa iaitu kadi atau hakim tidak boleh  memaksa ibu supaya menyusui anaknya.

Ini kerana penyusuan anak termasuk dalam tanggungan nafkah sedangkan nafkah anak menjadi tanggungjawab bapa.

Namun begitu, sekiranya keadaan anak itu memaksa ibunya supaya menyusuinya, maka ketika ini pihak berkuasa boleh melakukan paksaan ke atas ibu supaya menyusui anaknya (Salleh Ismail. 1993. Tuntutan Hidup Muslim. Terengganu: Terbitan KUSZA, hlm 42).

Mengikut pendapat jumhur ulama yang terdiri daripada mazhab Shafi’e, Hanafi dan Hanbali, pihak kadi atau hakim boleh memaksa ibu menyusui anaknya sekalipun hubungan antara kedua-dua ibu bapa itu masih kekal sebagai suami isteri yang sah.

Keadaan ini berlaku apabila anak itu tidak dapat menerima susu lain selain susu ibunya.

Begitu juga jika tidak ada sesiapa yang mahu menyusuinya atau kerana bapanya orang miskin dan tidak mampu membiayai upah penyusuan atau tidak ada sesiapa yang sudi menyusuinya dengan percuma dan anak itu tidak mempunyai harta (Muhammad Salam Madkhur. 1978. al-Wajiz li Ahkam al-Usrah fi al-Islam. Qaherah: Dar al-Nahdah al-’Arabia, hlm 452).

Walau bagaimanapun ibu-ibu hanya wajib menyusui anak-anaknya jika mereka tidak memiliki apa-apa keuzuran yang menghalangnya daripada menunaikan tugas tersebut seperti kekeringan air susu atau berpenyakit yang boleh mendatangkan mudarat dan berbahaya kepada bayi.

Jika ibu sihat dan tiada sebarang keuzuran yang menghalang, tetapi telah ada persetujuan antaranya dengan suami untuk mengupah orang lain menyusui anak mereka, maka ia diharuskan kerana kewajipan tersebut berdasarkan kepada kepentingan dan kemaslahatan anak. (Muhammad Rasyid Redha T.th. Tafsir al-Quran al-Karim al-Shahir bi Tafsir al-Manar. Juzuk 2. Misr: Maktabah al-Qaherah,hlm  409-410).

 

Hal ini dinyatakan telah oleh Allah S.WT dalam ayat-Nya:

Maksudnya:

Kalau kedua-duanya (suami isteri) hendak menceraikan penyusuan sebelum dua tahun dengan persetujuan dan perundingan antara kedua-duanya, tidaklah mengapa. Dan kalau kamu hendak menyusukan anakmu kepada perempuan lain, tidaklah mengapa jika kamu berikan pembayaran mengikut sepatutnya.          

(al-Baqarah 2: 233)

 

Dari aspek kehakiman, para fuqaha’ berselisih pendapat dalam menentukan hukum penyusuan.

Menurut satu pendapat yang masyhur daripada Imam Malik, ibu wajib menyusukan anaknya dari segi kehakiman sebagaimana wajib dari segi keagamaan (Zakiyuddin Say’ban. 1971. al-Ahkam al-Shar’iah li Ahwal al-Shakhsiah. Misr: Dar al-Nahdah al-’Arabiah, hlm 605).

Menurut pendapat Imam Hanafi pula, tidak wajib ibu menyusukan anaknya dari segi kehakiman sekalipun ia wajib dari segi keagamaan.

Jika ibu enggan sedangkan dia berkemampuan dan  berkuasa, maka kadi boleh boleh memaksanya dalam keadaan ter­tentu.

Imam Shafi’e pula berpendapat, adalah menja­di tanggungjawab serta kewajipan bagi ibu menyusukan anaknya terutamanya susu permulaan (kolostrum) kerana ia amat penting bagi bayi untuk membina kekuatan mental dan fizikal.

Selain itu, sekiranya ibu tidak merupakan satu-satunya orang yang akan menyusukan anaknya dan kebetulan pula ibu tidak mahu menyusukan anaknya, maka wajib bapa mencari wanita lain dan membayar upahnya untuk menyusukan anaknya itu.

Prosedur penyusuan boleh dibincangkan antara kedua-dua suami isteri samada bayi itu perlu dihantar ke rumah ibu yang menyusukan itu atau ibu tersebut datang sendiri ke rumah bayi apabila tiba waktu bayi menyusu (Zakaria Ahmad al-Barri. 1964. Ahkam al-Aulad fi al-Islam. Misr: Dar al-Qaumiah, hlm 35).

Tetapi jika cara ini tidak disepakati di antara ibu kandung dengan wanita yang menyusukan itu, maka wajiblah wa­nita yang menyusukan tinggal bersama-sama dengan ibu kandung bayi tersebut supaya ibu kandung dapat melaksanakan tugasnya sebagai pengasuh anak tersebut.

Apabila masa menyusu yang disepakati telah tamat tetapi bayi itu masih memerlukan penyusuan ibu maka ibu atau wanita yang menyusukan itu mestilah memanjangkan lagi tempoh penyusuan dengan ditambah pula upah yang akan diterima. 

Ketentuan itu perlu dilaksanakan demi menjaga kesejahteraan bayi sehingga bayi tidak lagi memerlukan air susu ibu.

Tugas menyusukan bayi boleh juga digantikan oleh lain sekiranya ada yang sanggup dan mahu bayi itu menyusu kepadanya.

Begitu juga tentang upah ibu susuan yang kedua akan dikira sesuai dengan tempoh lamanya dia menyusukan. (Salleh Ismail.1993. Tuntutan Hidup Muslim. Terengganu: Terbitan KUSZA, hlm 145).

Sekiranya ibu yang menyusukan itu mahu menyusukan anak dengan sukarela tanpa dibayar upahnya tetapi dalam waktu beberapa bulan dia mahu berhenti menyusukan maka permintaannya itu boleh diterima.

Tetapi jika bayi itu sudah terbiasa menyusu kepadanya dan tidak mahu lagi menyusu kepada orang lain maka tugas menyusu tetap dibebankan kepada ibu tersebut dengan dibayar upah tertentu waalaupun pada mulanya dia menyusukan secara sukarela.

Hal ini perlu dilaksanakan agar bayi itu tidak sakit atau lemah atau lemah kerana terlalu cepat dihentikan tempoh penyusuan.

 

Rujukan: Ayu Aima Yusuf (2002). Hukum Penyusuan. Penyusuan Susu Ibu Menurut Perspektif Islam. Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributors, hlm 44-36.

04 December 2010

Amalan Penyusuan Rasulullah s.a.w

Celoteh Aku MamaGlam at 10:43 AM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

Sumber : DuniaSusuIbu.com

 

Amalan penyusuan telah dipraktikkan oleh masyarakat sejak zaman jahiliah lagi.

  • Menjadi kebiasaan golongan bangsawan Arab di Mekah apabila seorang anak dilahirkan mereka akan segera mencari wanita-wanita dari kawasan pedalaman untuk menyusukan anak.

 

  • Kabilah pedalaman yang terkenal menyusukan bayi adalah kabilah Bani Saad (Muhammad Husain Haekal. 1989. Sejarah Hidup Nabi Muhammad. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka).

 

  • Persekitaran yang bersih dan nyaman serta bahasa Arab tulen yang belum lagi bercampur dengan bahasa lain menyebabkan masyarakat zaman jahiliah le­bih suka menyerahkan anak mereka kepada wanita-wanita Bani Saad untuk disusui (G.W Choudry. 1993. The Prophet Muhammad, His Life and Eternal Message. Kuala Lumpur: WHS Publications Sdn. Bhd., hlm 20).

 

  • Setelah lapan hari dilahirkan, Rasulullah s.a.w telah disusui oleh Thuwai­bah iaitu hamba kepada Abu Lahab untuk sementara waktu sebelum diserahkan kepada seorang wanita dari kaum Bani Saad bernama Halimah binti Abd Dhuaib atau lebih dikenali dengan nama Halimah al-Saadiah.

 

  • Ciri-ciri masyarakat Bani Saad yang pintar dan petah bercakap serta  keperibadian Halimah sendiri yang berbudi bahasa dan berpekerti mulia memberikan pengaruh yang besar dalam kehidupan Rasulullah s.a.w. (Sutina Sulaiman. 1993. Kelahiran Rasulullah s.a.w. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, hlm 192)

Rujukan: Ayu Aima Yusuf (2002). Sikap Masyarakat Terhadap Amalan Penyusuan. Penyusuan Susu Ibu Menurut Perspektif Islam. Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributors, hlm 4.

03 December 2010

CARA HIDUP SIHAT…

Celoteh Aku MamaGlam at 4:37 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan
 

Kunci untuk kehidupan yang sihat adalah mengamalkan cara hidup sihat:

-Makan Secara Sihat
-Lakukan Aktiviti Fizikal
-Tidak Merokok
-Belajar Menangani
Stress

 


Faedah cara hidup sihat:


• Meningkatkan
status kesihatan anda
• Mengurangkan risiko anda mendapat pelbagai penyakit seperti
diabetes, serangan jantung, strok (angin ahmar)dan tekanan darah tinggi
• Membuat anda kelihatan dan berasa lebih baik
• Membolehkan anda memiliki stamina dan keupayaan yang lebih untuk menikmati kehidupan

Bila Baby Rayyan Demam… Hurmmm :(

Celoteh Aku MamaGlam at 4:25 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

Sedih bila tengok Rayyan merengek x selesa dengan badannya.. agaknya terlalu panas kut dalam badan tuh.. sejak semalam lepas amik dia di rumah pengasuh lagi mamaG perasan… mamaG ingatkan, sebab mamaG demam tu yang bila pegang baby Rayyan pun panas juga.. rupanya, badan baby Rayyan lagi panas daripada mamaG…

APa lagi, cepat-cepat mamaG tuam badan dia dengan air sejuk (as doktor yg rekemen dulu tu)… gagah jugaklah Rayyan ni, coz dia demam panas pun tak menangis, cuma merengek jer nak kene layan.. manja gitu kan, biasa la orang sakit ni…

Jadiknya, hari ni, mamaG coti lagi sebab mamaG dan baby Rayyan demam.. hambik ko, orang demam menjaga orang demam juga.. hahaha.. sib baik la Rayyan tak banyak ragam, merengek jer, minum susu, makan ubat, dah tido.. tapi kejap jer tido, mungkin sebab dia tak selesa kut, panas..

kadang terfikir juga, mungkin Rayyan demam sebab mamaG demam kut.. sebab orang tua-tua kata, baby yang susu badan ni, ikut ibunya.. kalau si ibu demam, dia pon ikut gak, kalau si ibu stress, dia pun meragam tompang sekaki gak… mungkin kut..

kalau betul la, umi minta maaf ya Rayyan.. sian Rayyan ikut umi demam gak… takpa, Rayyan minum jer susu umi banyak2 okies n makan ubat too..

IMG0356A IMG0357A

sian dia, kena tuam air sejuk sepanjang malam.. sib baik tak nangis… gud boy!IMG0358A IMG0359A IMG0360A IMG0361A IMG0362A IMG0363A   mama pegang tangan adik nak kasi tenang dan kasi semangat gitu… IMG0364A IMG0365A IMG0366A IMG0367A

Ntah napa si Rayyan ni wat mulut macam ni.. lucu jugak… huhuhu.. IMG0368A IMG0369A IMG0370A IMG0371A IMG0372A IMG0373A

ni dah elok sikit, dah boleh senyum dan gelak bila disergah. dah lega sikit la kut, lepas mandi kan…

IMG0374A IMG0375A

moga anak umi cepat sembuh ya..

Kebaikan Seks Selepas Bersalin

Celoteh Aku MamaGlam at 12:07 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

Sumber: Dunia SusuIbu yg diambil dari ruangan Prof. Madya Dr. Shah Reza Johan Noor (2009). Utusan Malaysia Online. 20 Disember.

 

 

 

 

********************************************************************************

 

AMALAN di kalangan wanita di Kelantan, mereka lazimnya tidak melakukan hubungan kelamin untuk selama 100 hari selepas bersalin. Apabila ditanya kenapa, tidak ada jawapan yang khusus, ia hanya amalan turun temurun daripada emak kepada anak.

Walaupun tidak ada hubungan kelamin, mereka masih tidur bersama suami. Kecekalan serta daya tahan ini memerlukan dedikasi yang padu. Dari segi perancangan keluarga, amalan ini memberangsangkan.

 

Kelahiran

Lain bangsa lain pula amalan mereka. Tidak ada bukti kenapa setiap amalan diperlakukan. Walaubagaimanapun, tempoh yang diamalkan ini boleh dikatakan bagus kerana wanita sempat mengembalikan kecergasan fizikal selepas kepenatan bersalin serta mengandung selama 40 minggu.

Suami sepatutnya lebih arif serta memahami tugas serta tanggungjawab baru sebagai seorang bapa. Hubungan suami isteri bukanlah hanya hubungan kelamin semata-mata, ia lebih dari itu!

Walaupun hubungan kelamin semasa mengandung kerap serta aktif dan menyeronokkan tetapi lain pula selepas bersalin. Hubungan kelamin bukanlah agenda utama untuk beberapa julat masa akan datang selepas ketibaan ahli keluarga baru.

Proses kelahiran merupakan proses fizikal yang meletihkan. Bayangkan isteri terpaksa menahan kesakitan serta kontraksi rahim untuk berjam-jam lamanya sama seperti pelari marathon semasa Sukan Olimpik! Tentulah isteri akan keletihan serta kelesuan, apatah lagi apabila diberi ubat penahan sakit jenis narkotik semasa proses kelahiran.

Kemuncak emosi berlaku apabila ibu melihat bayi yang dilahirkan sihat serta selamat.

Badan ibu akan mengambil masa untuk pulih kembali, terutamanya selepas mengalami perubahan hormon semasa mengandung. Adaptasi serta fokus isteri sekarang sebagai seorang ibu mula menampakkan keanggunan seorang wanita.

Tempoh selepas bersalin dikenali sebagai postpartum, kehadiran si sayang baru menambahkan lagi keberkesanan perhubungan serta komunikasi.

Kemaskini cara berkomunikasi suami dan isteri sebelum agenda hubungan kelamin bermula. Suami tentu dan perlu memahami akan tanggungjawab masing-masing terhadap si kecil dan juga sesama sendiri.

 

Keinginan

Kerana kesibukan tanggungjawab baru, mungkin isteri terlupa akan hubungan kelamin. Ada doktor yang menasihati supaya berehat dari hubungan kelamin selama 6 minggu, namun nasihat ini sebenarnya tidak ada bukti kukuh.

 

Ada doktor yang nasihatkan supaya berehat di antara 3 hingga 6 minggu, bergantung kepada:

* Berhentinya darah dan juga discaj selepas bersalin.

* Penyembuhan luka dari episiotomi di faraj semasa proses kelahiran

* Penyembuhan dari pembedahan caesarean

 

Sebab-sebab lain yang menyebabkan keinginan hubungan kelamin menurun selepas bersalin termasuklah:

* Keletihan dan kelesuan dari tanggungjawab baru kerana setiap kelahiran merupakan pengalaman baru. Banyakkan meminum air serta mengambil makanan yang berkhasiat. Senaman ringkas khas untuk mereka selepas bersalin juga boleh mengurangkan ketegangan.

* Ketegangan dan rasa tidak selesa, mungkin juga kesakitan dari tempat jahitan episiotomi dan juga di abdomen dari kelahiran caesarean.

* Menyusu badan menyebabkan cairan lubrikasi di faraj menurun, jadi faraj menjadi kering dan hubungan kelamin jadi menyakitkan. Ada banyak cecair pelincir yang boleh didapati di farmasi untuk mengelakkan kekeringan.

* Anggapan bentuk badan sekarang tidak menarik, berat badan bertambah dan kulit pula menampakkan belang-belang di bahagian abdomen (selalu berlaku di kalangan orang Malaysia kerana mempunyai pigmen warna kulit yang lebih).

* Cemas dan was-was tentang peranan sebagai ibu, apatah lagi melihat si comel yang begitu lemah serta sensitif.

* Fokus terganggu dengan bunyi tangisan si comel, langsung mengganggu aktiviti kelamin.

 

Suami juga dipengaruhi oleh faktor-faktor sama dengan para ibu dan mereka mungkin tidak bersyahwat dan langsung tidak berupaya untuk hubungan kelamin. Jangan bimbang, sama-samalah berbincang dan hadapi setiap hari bersama.

 

Termengandung?

Isteri serta suami mungkin tidak bersedia untuk seorang lagi si comel untuk masa sekarang. Sekiranya ibu menyusu badan secara 100 peratus (tidak mengamalkan susu formula), proses ovulasi mungkin berlaku selepas 3 bulan.

Tetapi, sekiranya pengenalan susu formula dilakukan bertindih dengan penyusuan badan, ovulasi mungkin berlaku selepas 3 minggu.

Jadi, berbincanglah antara suami isteri akan kaedah kontraseptif terbaik.

Berjumlah dan minta nasihat doktor atau jururawat semasa lawatan susulan bayi.

Kondom merupakan kaedah perancang keluarga terbaik untuk peringkat ini kerana ibu masih menyusu badan. Sekiranya ibu yang menerajui kontraseptif, pil yang mengandungi progesteron sahaja yang terbaik kerna ianya tidak mengurangkan jumlah susu.

Untuk alat dalam rahim, pastikan dahulu yang saiz rahim telah kembali ke saiz sebelum mengandung.

Hubungan kelamin mempunyai kebaikannya sendiri. Hormon yang dikeluarkan boleh mencepatkan lagi proses penyembuhan setelah bersalin. Begitulah juga dengan penyusuan badan. Rahim akan cepat ke saiz asal. Sekiranya penyusuan badan tidak diamalkan 100 peratus, kitaran haid ibu mungkin kembali pada minggu keempat.

Secara langsung, mungkin diamati sebagai darah dari proses bersalin yang tidak lagi berhenti dan tiba-tiba jumlahnya banyak dari biasa. Ingat, penyusuan badan merendahkan hormon estrogen wanita dari ovari. Ini akan menyebabkan suasana dalaman faraj kering.

Jadi sekiranya hubungan kelamin dilangsungkan, pastikan cecair pelincir digunakan. Mungkin juga isteri serta suami boleh melambatkan hubungan zakar-faraj dengan meningkatkan tempoh sentuh menyentuh atau cumbuan.

 

Perubahan

Mungkin para ibu mengamati yang garis pusat faraj serta kontraksi otot-otot di sekitarnya tidak sebagaimana sebelum bersalin. Jangan runsing, dengan penyusuan badan serta latihan senaman khusus di bahagian pinggul dan perineum akan mengembalikan struktur asal dengan lebih berkesan. Sekiranya tidak berpuas hati, berjumpalah dengan doktor untuk nasihat.

Untuk seketika selepas bersalin, disebabkan paras hormon wanita estrogen serta progesteron jatuh dengan pantas, para ibu akan mengalami keadaan seakan-akan menopaus terutamanya pada kawasan sekitar faraj. Tahap pH faraj akan meningkat dan sel-sel yang melindungi faraj dari irritasi berkurangan, menyebabkan ibu terdedah kepada gangguan serta iritasi dari sabun ataupun cecair pencuci faraj.

Jangkitan pada faraj pada waktu ini mudah berlaku, apatah lagi dengan kehadiran darah dan juga discaj. Jadi, berhati-hatilah dengan dengan produk pelincir yang digunakan, ataupun jenis-jenis kondom yang digunakan.

Penjagaan perineum juga amat penting selepas kelahiran. Perineum adalah bahagian tubuh puan di antara faraj dan dubur. Pastikan kawasan tersebut bersih dan kering. Ini meningkatkan lagi proses penyembuhan. basuh tangan setiap kali puan menukar tuala wanita.

Keringkan dengan menyapu dari depan ke belakang, supaya kuman dari bahagian dubur tidak merebak. Jahitan episiotomi, biasanya akan hilang dalam masa dua minggu.

 

Emosi

Ada juga di kalangan ibu-ibu yang mengalami perubahan emosi selepas bersalin. Ini juga menyukarkan perhubungan kelamin sekiranya aktiviti ini ingin dimulakan. Kemurungan ini akan dibebankan lagi dengan tanggungjawab baru sebagai seorang ibu, perubahan masa serta perubahan perhubungan di antara suami serta si comel.

Perasaan juga terganggu dengan perubahan hormon yang berlaku pada badan ibu.

Adalah tidak janggal untuk ibu berasa cemas, kurang tidur, rasa keresahan serta kemurungan, kadang-kala mungkin menangis, sedih dan mudah terguris. Suami harus memahami perubahan yang dilalui oleh isteri. Semua ini normal sekiranya berlaku dalam tempoh dua minggu dan akan segera hilang apabila penyesuaian dengan persekitaran baru berlaku.

Tetapi sekiranya berterusan, segera berbincang dengan doktor!

 

Nota Ummu Ibtisam : Inilah hikmahnya Allah MELARANG isteri yang sedang nifas bersetubuh dengan suami. Susu ibu juga mampu menjadi pencegah kehamilan selagi proses ovulasi tidak berlaku. Ibu menyusu yang lain ada mengamalkan pil perancang untuk mencegah kehamilan? Kongsikan di bahagian komen. Terima kasih :-)

02 December 2010

Rest in Peace!

Celoteh Aku MamaGlam at 12:14 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

Apa nak jadik nih??? Kepala phenin, pandangan kabur macam jerebu teruk, mata berat semacam ja macam ada batu the bata, badan rasa seram sejuk mamcam baru lepas jumpa hantu dan sengal-sengal macam tuannya punya badan (opss!)… huhuhu, tula kan, ekceli, mamaG tak sihat secara tiba-tiba (mcm mn tuh??) nih hah.. kemarin lagi dah stat rasa tanda-tanda kat atas tu hah masa kat opis lagi..

Dah la kemarin balik lambat gilaaaa dari opis.. jam 10 malam baru balik, dok kalut-kalut buat dokumen untuk meeting hari ni.. huhuhu, macam nak pengsan jer semalam, tapi mamaG tahan jer selabi boleh.. MAlaysia boleh gitu kan.. ahaks! Tu pun sebenarnya belum siap lagi tuh, tapi mamaG balik jer biar staff n pegawai yg lain tu sambung la. bukan pa, nanti bising pulak kan hubby tu.. lagipula, time tu memang dah tak tahan dah.. drive balik pun laju jer, nak cepat sampai.. takut pitam di tengah highway, mampos!

 IMG0348A IMG0349A IMG0351A IMG0352A IMG0355A

Ni la kunun2nya JKK dokumentasi dan sekretariat. Semua dok sibuk wat part masing2.. mamaG??? time ni tengah rehat la, kalau tak macam mana la pulak boleh amik gambar ni kan kan kan…

Tiap kali ada meeting yang kami buat jer, MESTI  lah jadik macam ni, mesti balik lewat punya, tengok tu siap buat kerja kat lantai lagi..

mula2 tu memang la buat kat meja masing-masing … pastu, hah, hambik ko, dok kat lantai jer.. baru puas hati wat keja kan, hahaha.. luas gitu.. boleh duduk ikut suka hati jer.. nak bersila ker, bertimpu ker, nak berlunjung ker pon boleh.. nak baring-baring sambil buat keja pown boleh.. cuma bantal ngan tilam jer tadak.. huhuhu.. siap break kejap tu order domino’s pizza.. yum yum, sedapppp… lapar kan tu yang semua pun sedap.. ahaks!

tapi kan, walaupun salu macam ni, tapi best jugak.. bukan per, staff n pegawai sama2 kepala gila-gila kan, boleh masuk sekaki, siap boleh ketawa besar sama2, buat lawak bongok. hahaha… tapi aktiviti macam ni la yang merapatkan lagi hubungan antara kami di bahagian nih.. huhuhu..

harap-harap hari ni meeting tu berjalan lancar la ya..

hari ni, mamaG rehat kat rumah jer.. jap lagi baru nak pi klinik.. pastu nak pi farmasi lak nak beli supplement… jarang demam, bila kena hambik ko!

ok la, tak berapa nak ada mood nih.. tak selesa badan nih.. salam semua, moga kalian semua sihat-sihat saja…

01 December 2010

Strategi Para Suami Mendidik Isteri…

Celoteh Aku MamaGlam at 12:52 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan
Sumber: Intranet


SUAMI sebagai pemimpin rumah tangga semestinya sentiasa kreatif dalam mendidik isteri. Allah membekalkan kepada kaum lelaki kekuatan akal yang rasional, tidak terlalu emosional atau tidak mudah didorong oleh perasaan. Oleh sebab itulah lelaki dikurniakan sembilan akal dan satu nafsu. Jika kekuatan akal ini dapat dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya, ditambah dengan kesabaran serta kekuatan jasmani untuk mencari nafkah keluarga, maka suami akan menjadi pelindung dan pendidik yang berwibawa. Bermulanya kebahagiaan sesebuah rumah tangga ialah apabila suami dapat menggunakan kekuatan akalnya serta kesabaran dalam menghadapi karenah dan ragam isteri. Firman Allah yang bermaksud:


"Lelaki adalah pemimpin (pembela dan pelindung) bagi wanita, kerana Tuhan telah melebihkan yang satu dari yang lainnya, dan kerana suami telah menafkahkan sebahagian daripada hartanya."

Satu pendapat mengatakan bahawa lelaki adalah makhluk akal dan wanita adalah makhluk rasa. Perasaan wanita terlalu mudah terusik dengan suasana dan keadaan sekeliling. Lantaran itulah lelaki hendaklah banyak menggunakan daya fikir dalam menghadapi wanita. Kalau umpamanya isteri sedang berduka, suami perlu merancang untuk mewujudkan perasaan gembira di dada isteri. Di sinilah perlunya strategi dalam mendidik isteri.
Kaum wanita memang dibekalkan dengan sembilan nafsu dan satu akal berbanding dengan lelaki yang sebaliknya. Nafsu yang dimaksudkan bukanlah nafsu seks semata-mata tetapi nafsu yang menyebabkan seseorang itu mudah tidak sabar, mudah berprasangka, pemarah, pemboros dalam berbelanja, dan sebagainya. Hasil dorongan nafsu itulah lahirnya pelbagai perasaan di dada wanita. Atas dasar inilah wanita mesti dipandu atau dibimbing oleh lelaki agar segala tindak tanduknya tidak melulu dan mengikut perasaan semata-mata.

Kebijaksanaan mesti disertai pula dengan kesabaran. Kedua-duanya mesti ada pada seorang suami. Kesabaran tanpa kebijaksanaan menyebabkan suami menurut saja kemahuan isteri sehingga isteri besar kepala. Manakala kebijaksanaan tanpa kesabaran akan menyebabkan suami tewas dengan nafsunya sendiri sehingga bertindak ganas dan boleh membahayakan isteri. Maknanya, tanpa kesabaran seseorang itu hilang pertimbangan akal dan tidak dapat lagi melihat sesuatu persoalan dengan tenang.

Kadangkala apabila berhadapan dengan kaum perempuan yang pendek akalnya, kaum lelaki mudah naik angin. Memang tidak dinafikan ada masanya perempuan mengambil masa untuk memahami sesuatu perkara. Bagaimanapun, kaum lelaki mestilah menyedari hakikat bahawa kaum perempuan memang sediakala lemah pemikirannya. Oleh sebab itu, kaum lelaki mestilah bersedia untuk mendidik isteri dengan penuh kasih sayang tanpa rasa jemu walaupun mengambil masa yang panjang.

Apa yang dimaksudkan dengan unsur kasih sayang dalam mendidik isteri bukanlah sekadar kata-kata asmara dana atau pujuk rayu. Tetapi ia lebih daripada itu. Sifat dan perwatakan suami itu sendiri hendaklah mempunyai ciri pengasih. Sekalipun jika dia seorang pemimpin. Ada waktu-waktu yang tertentu apabila suami bersama isteri, kita hendaklah merendahkan sifat ego kita. Ini menunjukkan bahawa pada masa-masa tertentu suami mesti pandai memikat hati isteri asalkan tidak sampai terlalai hingga menurut saja segala kemahuan isteri. Di sinilah perlunya ketegasan seorang suami. Tegas dalam syariat dan tegas dalam perjuangan. Tegas tidak pula bermakna kasar atau garang cuma jangan sampai kerana hendak melayan kehendak isteri, syariat dan perjuangan terpaksa diketepikan.

Satu perkara lagi biasanya kaum perempuan suka berleter atau sesetengah orang mengatakan macam mulut murai. Suami yang bijak akan berdiam dan tidak menjawab leteran isteri. Ini bukan bermakna suami mengalah, tetapi sebagai satu strategi. Ibarat orang sedang sakit gigi. Gigi yang sakit jangan terus dicabut kerana akan bertambah sakitnya. Hendaklah tunggu sehingga sakitnya berkurangan barulah dicabut. Maknanya isteri yang sedang berleter, jangan dinasihati. Hendaklah tunggu keadaannya menjadi kendur barulah boleh dinasihati. Dan nasihat itu mestilah kena pada tempatnya. Maka barulah diterima dan dirasakan seperti kepala yang disirami embun pagi pada kala panas terik. Rasulullah s.a.w juga pernah berhadapan dengan karenah perempuan yang suka berleter. Rasulullah s.a.w tidak menjawab sepatah pun. Baginda memberi peluang kepada perempuan tersebut meluahkan ketidakpuasan hatinya. Apabila kesemuanya telah diluahkan, barulah baginda memberi penjelasan atau pun memaafkan saja dan melupakan perkara tersebut.

Tidak semua suami memiliki isteri yang banyak karenah. Beruntunglah suami yang memiliki isteri yang sikapnya terlalu pangasih terhadap suami dan anak-anak. Perempuan sebegini rela mengorbankan seluruh jiwa dan raganya untuk kebahagiaan suami dan anak-anak. Dia akan bersikap sebagai penghibur, penyayang, pendorong, dan pembantu kepada perjuangan suami sekiranya suaminya seorang pejuang atau pendakwah. Isteri begini bukan sahaja tidak membebankan suami dengan masalah-masalahnya bahkan dia akan berusaha untuk menyelesaikan masalah suaminya. Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

"Barangsiapa memiliki isteri yang solehah maka sesungguhnya ia telah memiliki separuh daripada agamanya."

Rasulullah s.a.w juga bersabda yang bermaksud:

"Dunia adalah hiasan dan hiasan yang terbaik ialah memiliki isteri yang solehah."

Apabila wanita dapat dididik dengan betul maka ia dapat memberi kebaikan kepada seluruh umat kerana di tangan wanitalah penentu corak generasi akan datang. Kelembutan dan kehalusan belaian tangan wanita yang solehah akan membahagiakan seluruh isi alam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wif Lurve ^v^

 

Si Mama Glam Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea