Laman

28 July 2011

Betulkah bahagia? Atau...

Celoteh Aku MamaGlam at 7:53 AM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

Salam semua,

Ya Allah lama betul sudah tidak ada apa-apa entry terbaru kan. Ekceli ada ja sebenarnya topik-topik menarik yg mau dijadikan cerita since macam-macam peristiwa happen to mamaG diz few month tapi tula kan, tiada kesempatan mau taip entry. Lappy pun suda lama tidak dibuka, sian lappy aku tu terperap je.

Ok, ni sebenarnya mau cerita pasal topik di atas tu hah. Ni bukan calang-calang tajuk ni. Ni memang real punya soalan orang tanya kat mamaG time mamaG memang tengah sibuk buat keja tahap Gaban. Time sibuk-sibuk sampai tidak sempat mau makan minum sempat lagi orang tanya soalan macam tu. MamaG pun jawap dengan sejujur mungkin, almaklum la mamaG ni jujur orangnya kalau orang tanya dengan jujur. Ahaks!

Okeh mau dijadikan ceritala kan, begini sebenarnya. Minggu lepas 2hari berturut-turut mamaG memang la sibuk tahap gaban start dr aeal pagijam 7.45 pag sampai la ke malam tapi tidaklah lewat sgt mlm tu kan tp mmg balik lewat la kan.

Memandangkan mamaG terpaksa stayback kat opis masa ari jumaat ari tu, mamaG pun deal la dengan enchek suami minta tolong amik kids and jaga dorang. Lepas dah nego and muah muah, letak la tepon. Pastu tetiba ja dengan jujur ikhlas dan selamba badak hippo, pegawai mamaG bertanya “niza u bahagia ke jadi wife? Best ker? U mesti banyak kena korbankan kan, especially ur own needs, rite? Kalau macam lelaki mungkin tak kisah la kan sebab..“ tak abis ayat, mamaG terus potong “... sebab isterikan ada, boleh urus semuanya, kids n house. Para suami dah kawen pun still boleh hang out, lepaking minum2 ngan member. Boleh pi main their faveret sport like badminton, bola, mancing and so on kan. And they dun have to worry somuch about kids or house coz they have a superwife @ house to take care of everything. Then, u all balik rumah dah ada boleh dinner without waiting to order. Kids pula semua dah settle. Rite?!“

Hah, terdiam kejap dia. Mungkin ta expect mamaG akan jawap macam tu kut. Then, dia tanya lagi. “Ok, itu i tau n faham, memang pity tengok wife kena buat macam tu. But personally answer, u macam mana?“ mamaG pun jawap la. “Honestly, i really really heavenly happy wif my beloved hubby n my adorable kids even tho pening kepala like hell layan dorang but still m happy and devoted myself to them.

Tapi kalau mau tanya secara peribadinya, memanglah kadang tu terasa juga diri ini mau ada masa untuk diri sendiri. I dun have much time for myself to enjoy or social or having fun just like para suami have. Most of the time just wif kids n hubby. Owez bee wif them. Kadang boring tau. But naaahhh, tiada apa yang mau dirungutkan. For me, as long as my hubby understand, know n fullfil my needs, nothing better than dat.

Hey, bukankah memang inilah tugas seorang ibu dan juga isteri, rite. So nak komplen lebih pun tak boleh. If our mom can do it, y cant us? Kita kan sama macam mak kita jg, seorang isteri dan ibu. We have a responsibility yang kena digalas without any argument.

Penat memang penat. No matter wat, we have to do it. Lagi mencabar bila jadi ibu bekerjaya. Tugas mendidik anak lagi mencabar. U bayangkan la, weekday become a career woman in a day, balik rumah u have to bertukar jadik wife n mom utk uruskan kids n housethings. On weekend u have to become a fulltime housewife. But m gratefull coz Allah swt gave a hubby yg sangat penyayang, memahami and help me a lot wif kids and housethings.

Dat is y, i never komplen or mintak apa-apa from my hubby just for my own need. Coz he owez gave the best things he can gave me as long as he still can. So, as a return, i gave him a Time or Space untuk dia do wat ever he want like doing his sports thing wif his frens. Twice a week lagi tau.“

So, kesimpulannya. M happy wif wat i hv rite now. Cuma kadang kadang mamaG memang sangat2 perlukan ruang untuk berehat kejap dan reward myself wif something dat makes me happy n puas hati like shopping girl stuff or makan yg sedap2 dan mahal! Hahaha.

13 July 2011

Celoteh Aku MamaGlam at 11:26 AM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

11:08 Salam, Hari ni mamaG posa lagi. Ya, tu dia. Posa mamaG jangan tak posa okeh. Banyak ari lagi yu nak ganti bersempena dengan kelahiran c Rayyan tahun lepas. Ekeke. Insya Allah, boleh. Dah lama tak bloggung la. Nak blogging kat opis tak leh sebabnya blogspot.com kene block! Duh, bukan jer xleh nak blogging, tapi tak boleh nak shopping online dah. Ayoyo! Tapikan kira bagus jg la kan, jimat duit mamaG. Bila dah kurang menggunakan moto “Semua dihujung jari anda“. Okla tu kan daripada takder kan. Sib bek la youtube.com masih boleh bukak. Kalau tak bosan jugak. Kat rumah pulak memang LANGSUNG tak dapat nak online. Nak bukak my lappy pun x menyempat la tau. Banyak gangguan la. Nak blog guna henpon blh jg tp kene sorok2 la sebabnya kalau Irfan nampak, konfom dia nak pakai henpon mamaG nak tgk ultraman ma ben 10 kat youtube henpon jg. Walaupun dah pujuk macam-macam suh tgk kat lappy jer. Duh, stress! Sabar je la kan. Irfan dah besar dah sekarang ni. Dah makin bijak dah. Dah teror dah nak guna youtube kat henpon macam mana. MamaG silap tekan je kena marah. Hahahah, lucu juga tgk Irfan beria-ia ajar mamaG macam mana nak pakai youtube kat henpon. Padahal mamaG buat2 tak reti. MamaG nak tengok tahap bijaksana c Irfan tuh. Memang terkagum kejap mamaG. Bijak sangat la budak zaman sekarang ni kan. Ok la, len kali lagi kita cerita k. Adios.




09 July 2011

ToTally Insane n darm rubbish...

Celoteh Aku MamaGlam at 9:38 PM
Cerita ni: 
1 berbalas bebelan

Salam semua,

Ya Allah lamanya tak update blog. Sibuk tu 1 hal, walaupon kat henpon boleh taip entry n post on the go tapi sejak c irfan dah pandai n teror pakai henpun mamaG, tip hari lepas balik keja,  henpon ini akan jadi milik irfan. MamaG langsung taj berpeluang pegang atau togeder-geder ngan henpon mamaG.

Okeh, apa nak cerita ek. Okeh, pasal BERSIH hari ni. Hal ari ni jadik topik kat mana2. Bila MamaG tgk kat youtube wat happen @ beberapa area. Ya Allah, syukur la mamaG tak pi mana2. Tengok keadaan kat sana macam menakutkan. Seolah-olah macam keadaan kat rusuhan kat indonesia.

Wat‘s make me wondering, tergamak
dorang wat demonstrasi mcm tu. Kata nak kan keamanan dan keselamatan rakyat tapi tengok la apa yang dilakukan. Betulkah cara macam tu blh selesaikan masalah dan dapat apa yang mereka nak? Apa yang mereka perjuangkan? Betulkah ini kehendak rakyat? Diz is insane, okeh. Sangat menyusahkan rakyat. Malah rasa terancam. 

Siapa pun dalangnya, harap2 tiada agenda tersembunyi dan menggunakan rakyat sebagai batu loncatan. Please percaya la rakyat lebih perlukan keamanan dan keselamatan. Tak guna ada segalanya kalau tidak selamat dan tiada keamanan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wif Lurve ^v^

 

Si Mama Glam Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea