Laman

14 October 2013

Kantin Tutup, Mee Segera Penyelamat Perut Lapar

Celoteh Aku MamaGlam at 1:41 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan
14 Okt 2013

keja okeh! Sok pula cuti raya haji tapi tak la balik kampung. Nak jimat cuti ni untuk my lil sisi kawen nextweek.

Wah disebabkan esok cuti, kantin ofis mamaG ni pun dah bercuti awal. Mak ai nak makan apa ni? Kedai dah la tak ada di sekeliling ni. Kalau nak pegi bandar tu tak dapat juga sebab tak ada kereta.

Nasib bek la mamaG stok up biskut. Pastu semalam sempat la beli mee segera perasa laksa sarawak gitu kan. Boleh juga buat lunch hari ni. Sob sob sob...

Syukur lah daripada tak ada kan. Okies, dadaaaa mamaG nak g makan dulu ya.

13 October 2013

Rayyan Demam Rindu..

Celoteh Aku MamaGlam at 10:47 PM
Cerita ni: 
1 berbalas bebelan
4 hari pertama mamaG pegi bertukar di Labuan, enchek asben bagitau itu Muhammad Rayyan Arsyad terus demam asyik tercari-cari mamaG. Makan tak mau, main tak mau, mood swing2, mkn ubat takmau. Asyik nangis ja sebut sebut "umi, umi, nak Umi..." alahai anak.

2 hari pertama mamaG call, Rayyan asyik nangis bila dengar suara mamaG. Tak boleh nak bercakap dah. Dah rindu sangat da. Tambah nangis bila dengar suara mamaG. Takleh nak pujuk dah. Alahai kesian betul la.

Enchek asben kata kat skola pon sama juga. Takda mood nak main nak makan nak susu. Asik nak umi dia jew. Makan ubat pun still takmau.

Pastu skang ni batuk2 kahak pula. Asik muntah ja. Alahai runtun hati umi dengar la.

Takpa sabar ya duhai anak, sabar ya duhai hati. Ada 2mggu saja lagi kita jumpa ya sayang. Insha Allah. Lepastu nak bkepit pun boley. Umi pun rindu 3 hero umi okeh.

Sejak tau Rayyan jadi macam tu, mamaG n enchek asben agreed supaya mamaG takyah buat call n bercakap dengan Rayyan. Takut nanti tambah haru enchek asben. Hihihi

MamaG cuma buat call n ckp dgn enchek asben ngan Irfan je la lau nak tanya khabar. Saja tak cakap dengan Rayyan supaya dia kurang rindu dan teringat ingat mamaG. Sedih juga la tapi itu jela cara nak buat c Rayyan ni bertenang kan. And for this few days, it's really works.

Enchek asben kata, Rayyan dah kurang demam since then. Tapi still mencari cari uminya lagi. Syukur la dah tak demam demam lagi. Takpa sabar ya sayang umi, nanti 31hb ni kita berkumpul balik ya. Our lil family. U, me, ayah dan abg Irfan. Togeder we unite again ya sayang. Lepas ni insha Allah umi tak tinggalkan adik lagi ya. Stay wif umi. Togeder wif abg irfan. Be strong ya my lil hero. Umi love u!



12 October 2013

Kedai Kopi Wan Wan, Bundusan My Lil sista Alltime fav

Celoteh Aku MamaGlam at 2:15 PM
Cerita ni: 
1 berbalas bebelan
My lil sista eager to show me this kedai makan called Wan Wan. Kononnya sedap. Sedap gilaaaa ni. Waduh susah juga ni lau ada sista yg sama hobi ni... M.a.k.a.n... hahaha...

Well dis is my 1st time to try it. Kalo tak sedap, jaga ko! Aku karate ko! Hahahaha...

Hurm, sini my lil sis order tom yam ikan plus fish cake with mee kon lou.

Memang yummy la the kuah tom yam. Lain daripada tom yam thai yang biasa kita makan di Semenanjung. Memang lain oh. Hahaha jakun kejap eh. Haaha..

Ikan yg di slice fillet rasanya ikan senangin (mungkin!!). The fish cake was ohsem! Truly fresh! M love it! Mee dan juga fish cake tu kedai ni buat sendiri so memang bahan tiada jual di luar.

Harga dalam rm8+ macam tu la. My lil sis kata kedai ni memang salu penuh. Dia operate time dari jam 6pagi sampai jam 2petang mcm tu la.

So, enjoy seeing my photo. Jangan lapar sudah la ya. Tak dayo den nk pos utk korang ya.




Sampai juga..

Celoteh Aku MamaGlam at 1:43 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan
Wah akhirnya sampai juga kk ni. Feri turun d Jeselton. Nice jeti o. Mo ambi gambar susah sbb ujan. Hohoho..

Wah xsangka pula la aku berani juga sendiri sendiri travel pi kk dari labuan ni nek feri sorang2. Main langgar ja tawakal ja. Hahaaha... yezzaaa...

Skang tengah tunggu my lil sista amik pula bawa p makan. Dah kebulur sgt dah ni. Mana la ni budak!

Ok la, ni sikit gambar utk waktu ini.

Xoxoxoxoxo




ANTARA SOALAN LAWAK USTAZ AZHAR IDRUS

Celoteh Aku MamaGlam at 8:16 AM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan
Hahaha.. lucu betul la UAI ni. Okeh jom kita sama2 ketawa ya. Ceria di pagi hari.. ( masih lagi dalam bot express ke KK.. jakun kejap kat laut pun ada line. Boleh call n internet. Fuyoo!!)

Soalan😎 : Saya masih muda, mana patut saya pilih dulu, haji atau kahwin?

Ustaz : Kalo kamu tengok tiang lampu nampak macam awek, wajib kahwen dulu.


Soalan🙉 : Selepas dengar ceramah ustaz ini apa patut dibuat?

Ustaz : Balik rumah makan nasi la, tanya aku plak, mana aku tau.


Soalan😛 : Ular dan kala jengking sunat dibunuh, boleh ustaz terangkan tentang haiwan ini?

Ustaz : Buka channel Astro "Animal Planet". Aku bukan pakar hewan.

Soalan🙋 : Apa hukum besarkan payudara?

Ustaz : Adoi macam-macam, guna bahan kekal seperti silikon haram, tapi dgn cara bersenam, nak besar mana pon boleh..

Soalan : Bolehkah bergambar bersama dengan makwe?

Ustaz : Boleh jika bertiga, dan bapak makwe tu duduk ditengah-tengah.


Soalan : Apa hukum asyik teringat kekasih lama?

Ustaz : Ini soal hati, x berdosa, sedangkan selipar jepun yang hilang pon kita teringat-ingat..


Soalan : Ketika berwudhu' saya selalu terasa nak terkentut, tolong saya ustaz...

Ustaz : Nak kentut pun mintak tolong aku... kentut kena tahan sendirilah.


Soalan : Betul ke ustaz kata pakai tudung tu tak wajib?

Ustaz : Betul, boleh tutup rambut pakai baldi asalkan tak nampak... tapi tebuk sikit lubang untuk mata...


Soalan : Di mana ustaz beli kopiah?

Ustaz : Mentang-mentang boleh tanya soalan, itupun tanya, nasib baik tak tanya kat mana aku beli underware🙊...

*sekadar hiburan

Ferry From Labuan to Kota Kinabalu Trip. 1st Time Try

Celoteh Aku MamaGlam at 8:04 AM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan
Awal pagi ni, mamaG akan naik ferry untuk ke KK dari Labuan for the 1st time. Huhu.. eksaited dan nebes pun ada juga ni.

Sekarang ni pula musim hujan di Labuan dan Sabah. Asal petang ja, hujan, asal hujan ja, petang. Hehehehe.

MamaG gi KK tu bukan la saja saja pun. Mo pigi jumpa sistars mamaG and hantar sekali doorgift utk majlis kawen lil sis mamaG. Pastu tumpang tido rumah sista mamaG di Tuaran.

Hurm.. eksaited wooo. Walaupun mamaG ni orang Sabah tapi Sabah tu sendiri mamaG tak explore lagi dan xdapat nak bayangkan how its look. Tuaran? Hurm lagi la mamaG tak tau kat mana and environmentnya mcm mana. Sebab sejak mamaG abis SPM mamaG terus merantau di Semenanjung dan jarang balik. Balik pun bila cuti perayaan ja. Pastu keja di sana since 2003 lepas graduated. Sekarang ni la baru ada rezeki berpindah tempat kerja for good omputih cakap. Hehehehe

Jadi misi untuk tahun pertama mamaG berada di Labuan dan dekat dengan Sabah ialah round the Sabah. Bukan round the world ya murid murid. Ekekeke... konon la kan.

Kemarin lepas balik keja minta tolong sepupu hantar ke terminal feri untuk beli tiket ferry.

Rupanya fery ni ada 2 jenis ye tuan tuan dan puan puan. 1 dari labuan ke kk, kira direct ke kk la. Kena naik ferry express katanya. Dan utk feri ekspress ni cuma ada 2 kali sehari jew ya trip dia. Pagi jam 8 dan petang jam 2.30pm kalau xsilap la. Utk harga tiket nanti refer gambar la ya.

Feri lagi satu dari labuan ke Menumbok. hah kat mana tu jgn tanya la, coz ai ni pun dah jadi mcm pelancong di negeri sendiri jugak la yew. Memang tak tau apa apa ya. Apa apa pun kita tengok la google earth nanti ya.

Lepastu nanti boleh naik bas ke kk.

Yang nek feri ni digalakkan duk area belakang sebabnya kalau ada ombak, orang yang duk depan konfem melambung. Huhuhuhu.. perjalanan pula estimated 2-3 jam gitu la baru sampai kat kk nun.

Terminal antarabangsa ni rupanya ada juga yang ke negara Brunei o. Waaaaa jakun kejap. Kagum gitu kan. Bongok! Hahaha

Utk org warganegara Malaysia harga tiket dpt diskaun lagi 50%. Wah sayang Malaysia hahaha...

Okeh nanti kita cerita lagi ya.







Ferry From Labuan to Kota Kinabalu Trip. 1st Time Try

Celoteh Aku MamaGlam at 7:43 AM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan
Awal pagi ni, mamaG akan naik ferry untuk ke KK dari Labuan for the 1st time. Huhu.. eksaited dan nebes pun ada juga ni.

Sekarang ni pula musim hujan di Labuan dan Sabah. Asal petang ja, hujan, asal hujan ja, petang. Hehehehe.

MamaG gi KK tu bukan la saja saja pun. Mo pigi jumpa sistars mamaG and hantar sekali doorgift utk majlis kawen lil sis mamaG. Pastu tumpang tido rumah sista mamaG di Tuaran.

Hurm.. eksaited wooo. Walaupun mamaG ni orang Sabah tapi Sabah tu sendiri mamaG tak explore lagi dan xdapat nak bayangkan how its look. Tuaran? Hurm lagi la mamaG tak tau kat mana and environmentnya mcm mana. Sebab sejak mamaG abis SPM mamaG terus merantau di Semenanjung dan jarang balik. Balik pun bila cuti perayaan ja. Pastu keja di sana since 2003 lepas graduated. Sekarang ni la baru ada rezeki berpindah tempat kerja for good omputih cakap. Hehehehe

Jadi misi untuk tahun pertama mamaG berada di Labuan dan dekat dengan Sabah ialah round the Sabah. Bukan round the world ya murid murid. Ekekeke... konon la kan.

Kemarin lepas balik keja minta tolong sepupu hantar ke terminal feri untuk beli tiket ferry.

Rupanya fery ni ada 2 jenis ye tuan tuan dan puan puan. 1 dari labuan ke kk, kira direct ke kk la. Kena naik ferry express katanya. Dan utk feri ekspress ni cuma ada 2 kali sehari jew ya trip dia. Pagi jam 8 dan petang jam 2.30pm kalau xsilap la.

Feri lagi satu dari labuan ke Menumbok. hah kat mana tu jgn tanya la, coz ai ni pun dah jadi mcm pelancong di negeri sendiri jugak la yew. Memang tak tau apa apa ya. Apa apa pun kita tengok la google earth nanti ya.

Lepastu dah sampai Menumbok tu, nek bas la ke KK. Yang ni mamaG belum try lagi. Soon la kut. Travel time estimate dalam 2-3 jam macam tu la sampai di KK tu.

Untuk harga tiket feri pula nnt refer ngan gambar ya. Bagi warganegara Malaysia ada mykad, akan dapat 50% diskaun harga tiket okeh. Macam mamaG dari labuan nek feri ekspress ke KK direct, harga tiket cuma rm17 tunaiiii... after 50% diskaun la.

Disebabkan terminal feri ni dipanggil terminal antarabangsa labuan, ofkos la ada sebabnya kan. Hah harus tau, feri kat sini pun pegi negara Brunei jugek tau.. wah mamaG baru tau masa beli tiket kemarin petang. Huhuhu.. jakun la kejap kan. Kagum gitu kan. Hahahaha.. bongok!

O ya bila nek feri ni, digalakkan duduk area belakang. Sebab lau ada ombak, konfem yg duduk depan akan melambung okeh. So take note ya tuan tuan dan puan puan. Tapi mamaG berdoa sangat la hari ni xda la ombak yang besar ke apa kan.

Okeh nanti kita cerita lagi ya. Huhuhu eksaited nek boat sensorang.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wif Lurve ^v^

 

Si Mama Glam Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea