Laman

17 October 2015

Chillin...

Celoteh Aku MamaGlam at 7:27 PM
Cerita ni: 
1 berbalas bebelan










Dah settle hal keja tadi, tengok masa masih ada duk hangkut kids ni pi taman pula. Dah berapa minggu tak chillin ngan bebudak ni... MamaG hangkut bawa ke taman rekreasi yang biasa mamaG bawak ler. Tempat yang mamaG juga salu jogging kalau berkesempatan. Petang ni dok bawa kids bagi makan ikan kat tasik di taman ni. Mak aih makin gebus kebabas ikan ikan kat tasik ni.. besar peha mamaG pun ado.. takut pula tengok.. ahaks...

Dah abis roti bagi kat ikan, pa lagi kids ni pi serang la playground. Biasala budak lelaki memang lasak la mainnya... habis je main bukan main lagi kotor... haiyokk.. hantam ler janji ko hepi.. balik mandi sental habis habis badan tu.. huhuhu...



Sempat membebel via Blogaway 😘


Just like an old time..

Celoteh Aku MamaGlam at 6:36 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

Dis is legend. Ahaks! Sapa pernah makan biskut kraker macam ni masa dulu dulu? Sila angkat kaki! Ahahaha...

Dah lamanya mamaG tak makan style pemalas cenggini... semalam balik dari keja tengah drive tu tetiba pula tekak tu teringin nak makan biskut kraker hup seng yang terkenal ngan krispinya dan sedap tu kan... makan macam tu pun sedap.. cicah milo lagi sedap... tu yang terus singgah kedai capai biskut kraker hup seng sepeket ngan susu pekat setin. Ahaks... konon konon berazam nak makan bendaalah tu besok paginya hahha.. gigih ko mak jemah!

Dulu dulu masa zaman anak dara memang suka beli biskut ni sampai la da beranak pinak kan... pastu paling suka makan biskut ni dengan susu pekat. Satu style macam dalam gambar tu. Buat air susu pekat dalam mangkuk pastu patah patahkan biskut. Gaul skali pastu makannn.tapi kena makan laju skit la sebab biskut jadik cepat kembang. fuh... satu lagi style, bila bosan dan rasa nak makan snek, mamaG suka makan biskut kraker tu letak susu pekat atas biskut pastu makan macam tu je. Yummy dan rangup je... ahahah...

Ni anak mamaG si Rayyan tu pula dah mengikut dah nak makan biskut kraker letak susu pekat makan macam tu je sambil tengok tv. Boleh tahan jugak la dibantainya 10 keping biskut hahaha...



Sempat membebel via Blogaway 😘

10 October 2015

Layankan Aja La...

Celoteh Aku MamaGlam at 12:30 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

Semalam hari Jumaat. Keadaan di ofis agak bizi la jugak. Dengan diskusi pasal bengkel dan persidangan, kene buat 5s sempena pertandingan pejabat tercantik (tak kuasa nak layan tapu buat jugek...), prepare list kes utk court pastu pula prepare tools untuk pemfailan kes di Kuala Pilah untuk ahad nanti ni.. tambahan lagi ari ni aku pula kena duty kaunter 1OCC. Hurmm tak berenti terima call dari orang awam... letih rasanya mulut ni hahaha... (kalau bercerita dan gelak tak da pula rasa letih ko ek.. hahaha)...

Untuk release penat, kawan ajak bawa pi carik restoran gulai patin tempoyak.. fuh faveret aku tu... mkn tu ngan nasi putih ja pun jadik lerr.. mau bertambah 2 pinggan... gendut letak tepi ek. Hahaha... nak nyesal kendian kendian ya.. yang penting ikan patin masak tempoyak hahaha...

Dah tau akan menambah berat lemak di badan, maka dengan itu aku pun mengajak kawan kawan lain untuk makan sama.. mana boleh aku sorang jer bertambah keberatan dan kegendutan kan kan kan.. ahahaha.. benda baik harus ler dikongsi kan kan kan...

Dah dapat tangkap 2 orang lagi join program menggendutkan badan hahaha.. kami pun pi la hunting ikan patin lemak tempoyak.. si kawan ni kata ada kat Taman Wetland Putrajaya... katanya ori from Pahang gitu... lagi teruja nak try kan...

Nak di jadikkan cerita, adapun kedai dimaksudkan tersebut tutup setiap hari Jumaat... hah nampak tak nampak tak kekecewaan tu?? Jadi apa la apa la... hurmmm.. tak dapat makan pun patin masak lemak tempoyak.... huwarghhhhh.... punah harapan. Tawar terus tekak den...

Dengan kekecewaan kami pun beralih arah ke cyberjaya makan nasi ayam penyet je ler.. penyet pun penyet lerrr...

Anggap je la, tak da rezeki nak gendutkan badan... bagus jugak kan... kan kan kan.. (ayat sedapkan hati sendiri.. hahah)

Huhuhu...



Sempat membebel via Blogaway 😘

09 October 2015

Dear Heart...

Celoteh Aku MamaGlam at 11:26 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

Ya betul tu. Plis plis plisss... i need u to run myday lively wif an ohsem stuff and wonderful people around me okeh...



Sempat membebel via Blogaway 😘

Personality vs Attitude...

Celoteh Aku MamaGlam at 11:21 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

So it's really depend on you now... and never regret dat. Ahaks! Tapikan dulu ada sorang kawan ni pernah bagitau yang aku ni ada pelik sikit. Macam ada banyak karektor... ntah apa maksudnya. Tapi bagi aku itu semua depend on orang yng aku jumpa juga. Berubah mengikut kesesuaian keadaan. As long as i am still myself originally la...

I can be frantically annoying as u feel like wanna crush my head ahaks.. i can be so freaking sweet and u feel like u wanna vommit.. muntah ijo gituk.. ahaks... and i can be so mean as u can see me dat i am an evil bitch... tapi yang ni jarang jarang sekali la jadiknya pun... hahaha...

Watever it is, still it's depend on u... on how u treat me... wat u did u'll get back katanyaa... hihi..



Sempat membebel via Blogaway 😘

Jodoh

Celoteh Aku MamaGlam at 11:12 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

Kan... percaya pada jodoh. Percaya pada Dia.. Dia Maha Kuasa... kalau da jodoh terima ja la kan. Kalau bukan jodoh redha ja la....

Tak kira la jodoh dengan siapa pun dan sebagai apa pun... jodoh sebagai kawan, kawan baik, teman hidup dan apa pun... people come and go kan... yang pasti, yang pergi berlalu akan kekal dalam lipatan memori kita... kecuali kalau kau hilang ingatan ja la.. ahaks!



Sempat membebel via Blogaway 😘

The Hand of Mine...

Celoteh Aku MamaGlam at 11:07 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

Moga moga tangan itu akan tetap bersamaku dan tak pernah tinggalkan ku... in shaa Allah.. aminnn...



Sempat membebel via Blogaway 😘

08 October 2015

Aku, Heel dan Tangga

Celoteh Aku MamaGlam at 9:47 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

Hallo...

Hari ni agak kebizian pulak di opis tu... banyak benda nak kene buat dan banyak meeting nak kena hadir.. ekceli 3 je pun ekekeke... ngada kan... tambah lagi kena duty di konte ari ni. Da 3 hari berturut2 duty... tapi duty macam tak berapa nak duty jugak la sebab banyak gangguan keja dan meeting. Sian partner iols, terpaksa layan claiment sensorang. Lobyu my partner.. nanti iols banje sirap limau yer hahah...

Hari ini dapat arahan kene pakai seluar slack or just smart casual or pakaian sukan. Eh banyak pula option pakaian kan... tujuannya sebab ada pertandingan pejabat tercantik yg akan berlangsung selasa mggu depan. Maka dengan itu turun la wahyu express daripada pengerusi suruh kitorang keja keras cantikkan opis. Memang tak la mamaG nak layan sangat kan. Banyak lagi keje nak buat weh...

Hari ni mamaG memilih memakai baju casual jer. Since kena duty konte juga, so tak manis ler kalau jumpa claiment dengan pakaian sukan kan. Hohoho...

Hari ni saja 5 kali aku turun nek tangga dari tingkat bawah ke tingkat 4 dan tingkat 3 sebab panggilan keja urgent dan jg meeting tetiba... suma gara gara lif opis yg lembab maha tu... nampak je ada 7 lif tapi ya rabbi ampunkan laaa diri ini weh.. maha lembab betul... lagi laju nek tangga la... ishhh bad lif... babab kang.. hahaha...

Laju tu memang ler laju maslahnya aku ni hah yang semput berlari turun nek tangga.. dengan asap rokok kuat kat tangga tu.. dengan mamaG lak pakai heel 3inch kan... hurmm... nampak tak bayangan tu?hihii...  2-3 kali berlari turun nek tangga gagah lagi la.. dah masuk kali ke 4 n 5, memang berlari turun naik tangga guna kaki ayam je la. Heel di tangan.. hurmmm memang kerlas ko Jah! Hihi... habis melecet kakiku... dah la ntah kenapa ari ni tak pakai stoking bila pakai kasut kan. Padan kaki tu melecet... sudahnya iols tengah sakit kaki ni hah... dah la semalam kucing asben si chichi tu gi gigit kaki iols. Terlompat iols dibuatnya.. nak manja pun agak2 ler.. huhuhu

So moral of da story is berlari dengan kasut heel itu feel like hell. Nak nak pulak berlari turun naik tangga.. lagi la enak enak ah... Hahaha...

Ko ingat dengan berlari turun nek tangga sebanyak 5 kali akan mengecilkan kaki ko ke? Hahha.. bajet lemak kat peha tu terbakar la konon.. hahah hambik ko!



Sempat membebel via Blogaway 😘

06 October 2015

Kadang-kadang...

Celoteh Aku MamaGlam at 8:11 PM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

Kadang kadang kita akan penah rasa jadik macam ni kan...



Sempat membebel via Blogaway 😘

Sakitnya Tu Disini...

Celoteh Aku MamaGlam at 10:51 AM
Cerita ni: 
0 berbalas bebelan

HIKMAHNYA SAKIT.

Allah memberi kita sakit, sesuai dengan daya tahan hambaNya, dan banyak hikmahnya, bukti:

1) Sakit itu Zikrullah. Bukti: Mereka yang diuji dengan sakit, lebih sering menyebut nama Allah berbanding di waktu sihatnya.

2) Sakit itu Istighfar. Bukti: Kita akan mudah teringat akan dosa ketika sakit sehingga lisan mudah untuk memohon ampun.

3) Sakit itu juga Muhasabah. Orang yang sakit akan lebih banyak waktu merenung diri dalam sepi, menghitung-hitung bekal untuk kembali.

4) Sakit itu Jihad. Orang yang sakit tidak boleh menyerah kalah, diwajibkan untuk berikhtiar demi kesembuhan.

5) Sakit itu Ilmu. Sakit akan membuat kita memeriksa dan mencari ilmu untuk tidak mudah sakit.

6) Sakit itu juga Nasihat. Yang sakit selalu suka menasihati yang sihat agar jaga diri. Yang sihat menasihati yang sakit agar bersabar.

7) Sakit itu Silaturrahim. Keluarga yang jarang datang jengok akan datang menziarahi, penuh senyum dan rindu mesra dan dapat buah tangan lagi.

8) Sakit itu gugur dosa. Anggota badan yg sakit akan mendapat penyucian.

9) Sakit itu Mustajab Doa. Imam As-Suyuthi keliling kota mencari orang yang sakit agar mendoakannya dan kita juga selalu begitu.

10) Sakit itu menyusahkan Syaitan. Diajak maksiat tak mahu dan tak mampu, malah disesalinya.

11) Sakit itu sedikit tertawa dan banyak menangis. Satu sikap keinsafan yang di sukai Rasulullah saw dan makhluk di langit.

12) Sakit meningkatkan kualiti ibadah. Rukuk sujud kita lebih khusyuk, Tasbih Istighfar lebih sangat. Tahyat juga jadi lebih lama.

13) Sakit itu memperbaiki akhlak. Kesombongan terkikis, Sifat tamak dipaksa tunduk, Peribadi akan jadi santun, lembut dan tawadhu.

14) Sakit mengingatkan kita akan Mati,
Membuatkan kita sentiasa beringat untuk menghadapinya.

Semoga perkongsian petang ini bermunafa'at.. Ayuh Zikir, fikir, syukur & sabar...



Sempat membebel via Blogaway 😘
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wif Lurve ^v^

 

Si Mama Glam Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea