Laman

29 June 2012

Projek Tengah Malam

Celoteh Aku MamaGlam at 9:58 AM
Cerita ni: 
Wah xsedar dah kul 1am la. Time to sleep ni. Ni la jadinya bila buat projek tengah malam ni. Startnya lambat jadi siapnya pun lambat juga la.

Tadi mamaG dok siapkan homework kelas jahitan. Boleh la. Alhamdulillah. Pastu sambung jahit sarung bantal kids tu. otomen, dah x sesabar dah dorang nak pakai.

Haila, biasalah kalau working women ni, kena wat projek tengah malam time kids dah tido. Supaya tiada gangguan dan keje pon siap cepat jew. Hoho. Ingat tak pasal mamaG ada cerita pasal mesin jahit jenama Brother yg mamaG baru unpack semalam? Hah, ni la baru try nya pon. Alhamdulillah, sgt senang nk kendalikan. Dan jahitan mmg sgt la puas hati. Rasa syok sgt la time mjahit.



















Utk jahit sarung bantal kids ni, mamaG jahit macam biasa jew. Jahit lurus jew kat dalam tu. pastu kat area hujung ruang bukaan untuk masukkan bantal tu, mamaG try guna patern sulam huruf dan sulam bentuk. Sajala nak try kan.

Dah ada mesin canggih cenggini rugi la kalau xtry kn walaupun 1st time pakai. MamaG cuba jela do it rite at 1st time. Alhamdulillah, berjaya, tiada sebarang agenda mentetaskan kain dan ulang jahit semula.

Amacam pendapat korang hasil jahitan sulam ku itu? Ok kan. MamaG baru siapkn 2 keping sarung bantal kids ni. Nampaknya kene sambung lg next time la. Sebabnya dah lewat sgt ni. Sok pulak Jumaat, masih keje lagi. Xmo la bangun lambat lagi.

Ok la next time mamaG cerita lagi alkisah mamaG si tukang jahit. Hohoho ^~*

MamaG: kembang kempis kembang kempis idung. .....

- Posted from my iPhone

8 comments:

  1. Menarik.. Ngah survey.. Sy x pndai jahit lgsg. Tp klu beli machine ni ok x? Sbb rmai yg suggest sruh beli machine ni 4 beginner. Klu x tau guna machine jahit lgsg ok ke? N ade jahit tepi skali.ke?

    ReplyDelete
  2. Hi, @Hana Maroo... Xpa kalau xde basic jahit lg.. bila dah ade mesin jahit nnt, tau la tgn tu buat keje, kepala tu memikir mcm mn nak belajar guna mende tu.. Mesin ni, so far ok.. alang2 beli, biar beli yg berbalaoi utk beginner kan.. siap boleh jht mcm2 patern, butang, dan boleh jahit nama dan nombor skali..

    takkan nak beli lg mesin jht yg lain kan.. for long term la..

    saya pun masa beli mesin, bukannya reti menjahit pun.. baru nak ikut kelas menjahit. Yg penting, adekan dulu mesin jht tu, pandai ke idak, ade masa ke idak, itu nombor dua. sbbnya, klupun ada masa dan pandai dah basic pun, takguna jugakkan kalau mesin takda, takleh nk praktik jg kan..

    yg ni takda jht tepi.. biasanya mesin jht tepi jual asing2 la.. sy beli mesin ni pun lepas buat servey di internet. ramai yg suggestkan beli model ni. so, bila beli, mmg berbaloi rasanya.. tak rugi pu.. walupun tak reti lg guna semua function mesin tuh, tp bila ada masa, mesti nk try function yg lain2 tu.. setakat ni, dah try la jht bj kurung moden siap buat sulam kat tangan.. buku manual dia ade ajar mcm mn nk guna n jht patern kita nk..

    sy juga jht sarung bantal corak ultraman utk anak2 bujang sy tu, siap sulam dan jahit nama dorang.. ok jew.. mula2 mmg la, ssh skit dan taktau sgt mcm mn nk adjust kan, tp pastu alhamdulillah ok..

    selamat mencuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waa mamag.. hana x terbeli lg machine jahit ni ha.. Uwaaa... Ngah dlm dilema.. Nk beli.nv 50 atau janome 2049.. Ade Org ckp janome bgus. Siap ade kelas jahit skali... Leh jahit mcm2... Mamag rs? Lg satu haritu terpandang brother nv950e terus jatuh cinta tp budget x de... Hahaha... Mamag suggest la kat hana, mame yg sesuai.. tq....

      Delete
    2. Saya ada janome 2049. Harganya mahal sebab ada kelas sekali. Tapi weekend, tak ingat dah bukak ke tak kelas tu. Kalau surirumah, berbaloi la pegi kelas tu sebab dia boleh pegi hari-hari.

      Kalau ikutkan, mesin brother lagi hi-tech kut sbb dia computerized, janome tak computerized. Saya prefer mesin jahit brother berbanding janome. Harga brother lagi berpatutan.

      www.milkymommy.com.my

      Delete
    3. salam hana, ala mamaG pun tak reti sgt psl mesin jht ni.. mamaG kalau beli brg fikirkan psl kepentingan jangka panjang dan featured yg ada. berbaloi dgn harga ke tak.. kene byk survey la psl mesin nih. cari pro dan kontra.. mana lebih byk dan mana lebih praktikal.

      Delete
  3. Salam...hi...sy pn bru bli msin ni..tp lom cuba sulam nama...size huruf tu mmg kecik je ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, hai, utk huruf tu, saiz dan jarak huruf tu kita boleh setkan. tapi tak ada la besar sangat saiz yg boleh ditetapkan. ada had saiz.

      bagus la kalau dah beli. it's worth beli tau. tapi make sure, byk explore fungsi mesin tu daan selalu buat try n error dulu sebelum mula jahit atas kain. utk biasakan diri utkcontrol mesin tuh bila jht sulam or alphabet/numeric..

      semoga berjaya

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wif Lurve ^v^

 

Si Mama Glam Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea