Laman

05 May 2015

Hebatnya Sedekah

Celoteh Aku MamaGlam at 9:24 AM
Cerita ni: 
DAHSYATNYA SEDEKAHNabi pernah bersabda: sedeqah dapat menolakkan bala, sedeqah dpt menyembuhkan penyakit, sedeqah dpt memanjangkan umur (menunda kematian).

Kenapa orang yg dah mati mohon dihidupkan semula untuk sedekahkan hartanya? Kenapa tidak pilih buat umrah atau puasa sekiranya dia dikembalikan ke dunia...

Sebagaimana Allah menceritakan di dlm Al-quran (Wahai tuhanku! Alangkah baiknya kalau engkau lambatkan kedatangan ajal matiku ke satu masa yg sedikit saja lagi supaya aku dapat bersedekah...

Tidak menyebut oleh orang yg mati akan sedekah melainkan besar kesan sedekah yg telah dilihatnya selepas dia mati... Oleh itu perbanyakanlah sedekah maka sesungguhnya orang yg beriman di hari kiamat dapat berteduh di bawah bayang sedekahnya.

Dan tolong sedekah kepada org yg telah meninggal dunia dikalangan kamu, sesungguhnya mereka beranggan2 ingin balik ke dunia dengan tujuan hendak bersedekah dan menjadi org soleh... Oleh itu tolong tunaikan angan2 mereka dan latih anak2 kamu bersedakah.


"Bala tidak pernah mendahului sedeqah".

Sebaik-baik sedekah yg boleh kamu lakukan sekarang ialah sebarkan ilmu ini dgn niat sedekah.
In Shaa Allah, moga kita sama2 memperbanyakan sedekah dan setiap sedekah eloklah diniatkan juga bgi pihak diri,,isteri atau suami, ank2 dan kedua ibubapa.

*kredit - Rakan AKRAB yg sudi berkongsi*

0 berbalas bebelan:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wif Lurve ^v^

 

Si Mama Glam Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea