Laman

16 January 2013

Talk, Listen And Respects Others Right..

Celoteh Aku MamaGlam at 10:13 PM
Cerita ni: 
Watch "FORUM SUARA MAHASISWA PART 4" on YouTube

Isu Bawani vs Sharifah ni, tengah hot kat laman sosial dis few weeks. Ada je appear kat mana mana laman sosial, fb, tweet, blog, etc. Dan yg mamaG perasan, insiden ni dah macam dipolitikkan oleh sesetengah pihak yang nak ambil kesempatan.

MamaG pon menggunakan sense of penyebok mamaG utk ambil tau apa sebensrnya yang jadik kan (eceh, padahal memang penyibok pon, ekekekeke). Try la cek kat youtube kan, hah terjumpa rakaman ni. Kejadian sebenar imsiden tu. Memang tergamam juga la bila tengok attitude cik Sharipah tu. The way dia treat c Bawani tu. Memang very rude. Dan dia bercakap soal respect sedangkan dia sendiri bertindak mcm tak hormat orang lain. Sharipah tak sepatutnya layan orang macam tu.

MamaG tak nak menilai siapa salah, sapa betul, siapa bijak siapa tidak tp apa yg mamaG nampak jelas sekali ialah attitude. Memang sgt sombong cara sharipah bercakap dan sikap yg tidak sepatutnya ditunjukkan. Dan beliau juga merendahkan Bawani dengan membezakan level dia dan Bawani jika ingin bercakap.

Patutlah insiden ni jadi isu hangat. Insiden yg memang sgt memalukan dan menjatuhkan air muka Bawani. Tapi mamaG respek kat dia sebab walaupun dilayan begitu, still, dia tetap senyum.

Kepada sharipah, next time jangan buat forum utk nak mendengar pendapat orang atau luahan tentang apa apa isu yg kononnya digalakkan dan akan didengar sedang anda sebenarnya bertindak sebaliknya sama ada sedar atau tidak.

Kalau pun tak puas hati, atleast let her finish first then boleh hentam kalau tak suka kan. Kata ingin memdengar pendapat mahasiswi, tapi sebsliknya pula.

Dan yg buat mamaG rasa sharipah ni memang tak hormat orang lain adalah bila ada sorang panel di pentas tu minta izin dengan beliau utk bersuara bagi pendapat, si sharipah ni buat tak layan dan potong terus dengan menyuruh urusetia bersedia utk tayangkan video dokumentari. Kesian panel tu, malu sebab tak dipedulikan.

Pada korang, jgn pecaya terus apa yg laman sosial diluar tu siarkan kalau kita sendiri tidak tahu dan belum tengok kejadian sebenarnya. Tengok video ni dan nilai sendiri dan jangan terpedaya dgn kenyataan yg berbaur politik.

7 comments:

  1. Yer, setuju... sebelum kata apa-apa, komen apa-apa, siasat dulu.. dah tahu cerita sebenar baru boleh kita komen..

    Isu hangat Bawani ini biarlah dijadikan pengajaran..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu... zaman sekarang byk sgt isu yg boleh dimanipulasikan.. yg simple jd rumit.. hurm..

      Delete
  2. Mama Glam,

    LISTEN! hehehe..

    saya cuma tengok sikit je.. tak sampai hati nak tengok sampai habis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak tahu perkara sebenar kena tgk sampai habis.. jgn kita buat ulasan berdasarkan ulasan org lain.. takut jadi aib/fitnah hukumnya..

      sama-sama la kita ambik iktibar dr insiden ni..

      Delete
  3. Aku mmg la x tingu... Tau dr fb dan blog jumiesamsudin ja (staf usm)

    ReplyDelete
  4. Blm tinguk pn youtube tu...blm ada mood...hihi..mmg slalu sy ni outdated..lps bc n3 ni baru la phm ckit2...mula2 tu heran np org2 d fb asyik ckp listenx...

    ReplyDelete
    Replies
    1. samala.. sy pun tau ni dr FB jg. heran btl apa yg hot sgt tu d Fb, sampai jd isu politik suda tuh.. rupa-rupanya gitu ceritanya..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wif Lurve ^v^

 

Si Mama Glam Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea