Laman

05 January 2013

Syukur Dengan NikmatMu..

Celoteh Aku MamaGlam at 1:56 AM
Cerita ni: 
Syukur Alhamdulillah, enchek Asben dapat sambung belajar di UTM Space, KL. Belajar part time. Sebagai isteri, kenalah bagi support kan selagi mana inya tidak melanggar hukum yg dilarang dan janji kami yang dipatri bersama kan. Cewahhh.. I m hepi for him sebab dapat sambung belajar dalam usia yg orang kata tak lah muda lagi kan tapi masoh boleh terima lagi tu ilmu kan. Lagipula suda kawen, ada anak dua orang yang sedang membesar yg sentiasa perlukan perhatian Ayahnya, dan bebanan kerja di pejabat yg perlukan komitment tinggi. Nasib baik la kan dia dapat isteri yang boleh berdikari, tidak high demand dan high taste sgt or yang manja2 sgt kan kan kan.. Kalau tak, lagi pening agaknya enchek Asben kan nak handle semua tu.. Memang mentally stress la kut. Hihihii..

By the time mamaG tulis entry ni, enchek Asben tengah strugle siapkan assignmentnya yg nak kene hantar esok. MamaG nak tolong tp tak dapat la sebab walaupun kami berdua ni aliran sains, amik juga subjek fizik, tapi ofkos la assignment fixik dia tu level tinggi kan, so mcm mana nak tolong kan. Yang fizik yang asas time form 5 tu pun dah tak ingat dah, nak kene refresh balik form the very basic baru la boleh tolong kan.. Hahahaha.. Apa2 pun, selamat berusaha ya enchek Asben. Doaku dan keluarga sentiasa mengiringimu.. Cewahhhsejak bila la mamaG ni jadik gini ni, kuar ayat kanmain lagi hah.. Hahaha

Sejak enchek Asben sambung study dan kelas pula tiap sabtu dan ahad, mamaG dan kids memang takde la nak gi jenjalan ke beronok ronok ke time ujung minggu sebab kereta ofkos la enchek Asben guna utk pi kelas. Hohohoh. So, every Jumaat mamaG akan fikirkan apa aktiviti mamaG nak buat dgn kids time weekend since kami tak boleh nak hang out kat luar macam dulu kan. Macam macam la mamaG fikirkan. In positif way, bagi mamaG, Allah swt tarik keseronokan kami bergumbira di luar tu tapi digantikan dengan quality time wif my kids di rumah. Buat aktiviti sama2 tanpa risau, penat dan buang duit. Mungkin time ni la mamaG boleh meluangkan masa dan mendidik anak anak mamaG kan. Merapatkan lagi ikatan anak beranak tu kan. Yela hujung minggu je la masa yg paling panjang kita bersama ngan kids kan.

Katenyer nak jadik bestfren anak anak. Mungkin ini la salah satu peluangnya. MamaG tak pernah rasa kekurangan dalam hidup ini selagi ada enchek Asben, my precious kids dan famili. Walapun hidup dan rumah mamaG sederhana dan simple macam orang bujang. Hihihihi... Yang penting hepi together.

As mamaG pula, bila nak sambung belajar,? Hihihihi, memang terniat pun sambung belajar. Cita cita mamaG dari keci sampai sekarang kan 1 jew... Tau mende? Hahhh bukan nal jadik dokter kecikgu ke, nurse ke, pegawai tinggi ke menteri ke, lawyer ke.. Cita cita mamaG ialah 'belajar selagi boleh, berusaha selagi mampu'. Hah tu la cita cita mamaG dari kecik. Belajar, belajar dan belajar. Tak kira la nak belajar psl apa, asalkan belajar. Sebab mamaG ni jenis yg deep inside sgt suka cari ilmu. Belajar macam macam benda baru. Suka mempelbagaikan kemahiran dan pengetahuan. Hohohoho.. Alkisahnya..

Tapi buat masa ni, mamaG tak boleh sambung belajar sebab enchek Asben tengah sambung belajar. Sebabnya, kalau dua2 pi kelas, sapa pula la nak jaga anak2 time ujung minggu. Kelas pula setiap sabtu ahad. Dari pagi ke petang or malam. Takmo la macam tu. Kesian anak anak. Tak salah berkorban lebih sikit kan utk kebaikan orang lain kan. Siapa tau Allah swt nak bagi ganjaran tanpa kita sedar kan, itupun selagi kita tak mengungkit la kan. Hehehehe.. Ayat terakhir tu penting, JANGAN MENGUNGKIT.

So, ini dah rezeki enchik Asben, so kita sbg isteri, kenalah redhakan , doakan dan berkorban sikit. Enchik Asben dah byk berkorban utk kita kan... Kalau pun tak byk, atleast ada juga kan. So give n take la.. Yakin Allah swt sedang memberikan nikmat serta ujian kpd kita kan.


P/s: ekceli mamaG pun dah pernah sambung belajar tapi mamaG tangguh semester. Sampailah sekarang, tertangguh sampai dah tak boleh ditangguh dah. Mak mamaG pun dah bising dah bila nak sambung balik. Bukan malas tapi byk halangan dan mungkin bukan rezeki.

2 comments:

  1. Tmbh skill menjahit ja la, manala tau satu masa mau bisnes butik ka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, bgs ieda tu, KIV dulu.. ko pun apa kurangnya suda jadi tokey kantin ni.. murah rezeki kau, nani.. moga ko berjaya ya..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wif Lurve ^v^

 

Si Mama Glam Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea