Laman

30 May 2013

Aku La Wanita Itu.. n Proud to Myself.

Celoteh Aku MamaGlam at 10:57 PM
Cerita ni: 


MamaG suka betul quote di buku nota yang mamaG beli ni. Huhuhu... m proud to who i am the way i am n whatever i do. It is too good to be yourself and do things the way u want it to be done.

Walaupun mamaG dah berkahwin, dah ada hubby yg memang sangat byk membantu dikala malas melanda or sakit menyinggah (thanks to Allah swt for our jodoh, n owez rmember that u will never doubt nmy love for u), have a great kids dan be a dotter n big sista to all my lil sis n bro, its makes me even proud of myself.

Y?

Because m still do everything i could do by myself. Especially time. Because i have a bad memory in my childhood, so its makes me to be a mother dat will never left my kids alone without any attention. I want to be my kids bff ever. Walaupun... mamaG kadang kala marah2 bebel2 kat rumah. Dengan rambut serabut, ikat pon senget hah, konon la penat kn kemas rumah n layan karena kids mamaG yang tak reti diam tu hah. Kalau dah marah ngan kids, rasanya macam nak bersambung dah hah kening tu kan. Huhuhu...

Betapa buruklah rupaku ini bila marah kn.. sikit je lagi nak bertukar ijo kan. Kat rumah ni bagi mamaG yg salah tetap kena hukum walaupun sulung atau bungsu, salah tetap salah. MamaG tak suka cubit2 pukul2.

Lagi sanggup mbebel daripada pukul2... biarla penat mbebel kan. Nanti reti la diam mulut tu kan. Cuna tu la kesian enchek asben la stress tgk bini dia stress.. hahaha..

Almaklumlah i kan penyeri kat rumah. Bcakap non stop, ketawa ja. Tp kalau dah mood spoil sbb kids buat hal mmg sikit je lagi bertukar ijo pastu kening skit je lagi nak bersambung, punya teruk kerut d dahi tu kan. Hahaha.. korang sapat bayangkan tak? Tak yah la bayangkan, nanti hilang selera makan seminggu.. hahaha guwau je.. takda teruk gitu kan..

Hah kan lari tajuk lagi mamaG ni kalau buat entry.. takpa2, blog mamaG, suketi mamaG la kan.. korang tukang baca jew.. jangan nak komplen lelebey okeh ye mak jemah. Sangat la dilarang keras.. huhuhu..

Okeh berbalik kepada cerita kita sebentar tadi ya bapak2 ibu2 (hahaha dah mula dah!), mamaG memang betul2 bangga dgn diri sendiri (sapa rasa nak muntah, meluat, silakan berpaling dan sambung baca kendian ya, ekeke). Lantak la org kata i poyo ka berlagak ke, tapi for my own achievement as a mother, wife, dotter, sis, i memang proud la. I owez try to give the best of me on everythings i do!

To my hubby, kids, mama n dd, sistas, bros, bff, closed frens, not so closed frens, frens only, some one i know, someone i dunno but need me, jiran2, org2 awam, haiwan2, dan yang sewaktu dgnnya. Dan tiap kali bantuan diberi diiringi dengan doa dan niat. Niatku utk bantu sbb nak pahala dr Allah swt. Doaku moga bantuan yg diberi di balas org Allah swt. Org yg dibantu xbalas pun xapa, xrasa sakit ati pun, dihalalkan apa yg patut tapi Allah swt kena bg balasan. Hehehe.. sebab mamaG mengharapkan keredhaanNya dalam segala sesuatu yang dilakukan.

Sebab tu kadang2 mamaG selalu lambat perasan orang ambi kesempatan dgn bantuan mamaG. Hurm tu antara dia ngan tuhan la kan. Yg penting mamaG ngan Allah swt.

M owez proud of myself because mamaG masih boleh stay strong dengan life mamaG yang dulunya jadi mangsa dengki org. Macam2 derita mamaG tempuhi dan hampir menyerah dgn dugaan Allah swt masa tu. Ofkoslah dgn sokongan semangat yg xpernah putus dr hubby n family mamaG. Syukurlah mamaG tak termakan hasutan syaitan nirrajim yg dilaknat itew. MamaG teruskan bersabar dan berdoa moga Allah swt kuatkan mamaG, teguhkan iman yg sikit ini, doakan Allah swt bukakan hati org yg dengki tu supaya berubah. Dah jauhkan la mamaG daripada bisikan syaitan itew daripada membalas dendam. Kalau balas serupa la mamaG ni mcm org itew. Tak mau tak mau tak mau jd org mcm itu..

Dosaku banyak belum settle lagi dgn Allah swt. takmo tambah lagi.

Alhamdulliah mamaG bahagia disisi enchek asben, kids, famili dan kwn2 sekeliling.

Prinsip mamaG, biar orang buat kita, jangan kita buat orang. Sebab semua yg kita buat ada ganjaran dan balasannya. Dari kita mo pilih ganjaran atau balasan. MamaG pilih ganjaran. MamaG akan terus senyum bersabar dan berdoa yg terbaik jika apa saja masalah dan musibah yg datang. Insya Allah.

Yang penting mind set kita kena sentiasa positif. Biarpun jelas depan mata menyakitkan hati, cuba pusingkan cara pemikiran perspektif sampai jadi positif. Supaya kita x termakan hasutan syaitan yg buat kita terjebak.

Hurm nampaknya ustajah mamaG macam dah berceramah la pulak.. takpa la skit perkongsian utk semua. Nak ambi ikhtbar blh, nak kutuk boleh, nak bg nasihat boleh, nak bagi cdgn boleh.

Tapi satu pesan mamaG kepada semua dan diri sendiri, sentiasa igt, apa pun yg kita buat dan ckp juga pasti ada ganjaran dan balasan drp Allah swt. Jd berhati2 la. Niat tak menghalalkan cara.

Walaupun niat kita baik tapi cara kita tu dah mengaibkan org atau buat org tu marah atau keci ati, maka in sha Allah pasti ada ganjatan atau balasannya..

Berfikir sebelum berkata atau berbuat sesuatu..

Selamat beramal ya murid2 sekalian alam..

Makasi sudi layan kemerepekan mamaG di malam yang sejuk sebab ujan lebat yang penuh rahmat dikala ini..

0 berbalas bebelan:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wif Lurve ^v^

 

Si Mama Glam Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea