Assalamualaikum......
Semua orang tau akan keenakkan daging ikan patin ini. Kalau kita beli di pasar misalnya, rasa ikan patin ini jauh berbeza dengan ikan patin yang ditangkap sendiri di sungai.
Ikan Patin ini aku cuba masak asam rebus dengan belimbing buluh dan rasanya memang sedap sekali.
1 ekor ikan patin
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
5 tangkai cili padi
halia sebesar ibu jari
kunyit sebesar jari kelengking
Kesemua bahan ini ditumbuk halus
Masukkan kesemua bahan-bahan tumbuk ke dalam periuk dan bubuh air. Bila kuah hampir mendidih masukkan asam jawa dan sekeping asam gelugur bersama-sama ikan. Bila kuah mendidih masukkan buah belimbing yang dibelah dua bersama-sama dengan secekak daun kesum. Siap untuk dihidang. Jom makan…
0 berbalas bebelan:
Post a Comment